Comcast uralom az NBC-nél

A Comcast a hétvégén bejelentette, hogy lezárta az NBC Universal 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlását. A tranzakció megvalósulásával egy olyan média és szórakoztató birodalom jött létre, amely a Walt Disney csoportnak is méltó riválisa lehet.

Az NBC Universal fennmaradó 49 százaléka a General Electric tulajdonában van, miután a francia Vivendi csoport a múlt héten bejelentette, hogy eladta a társaságnak a médiacégben lévő, 12,34 százalékos tulajdonrészét 3,8 milliárd dollárért. Az NBC Universal 51 százalékáért cserébe a Comcast 6,5 milliárd dollárnyi készpénzt fizet a GE-nek, emellett több kábeltelevíziós csatornáját is átadja a társaságnak.

 

 

A Comcast a legnagyobb kábel- és szélessávú internet szolgáltató az Egyesült Államokban, az NBC Universal pedig jelentős televíziós és filmes érdekeltségekkel bír. Az NBC Universalhoz tartozik az NBC, a CNBC pénzügyi hírcsatorna, az MSNBC hírcsatorna, a The Weather Channel, a Bravo és a spanyol nyelven sugárzó Telemundo. Emellett a céghez tartozik az Universal Pictures stúdió, illetve több témapark az Egyesült Államokban és Japánban.

 

 

A Comcast 2009-es bevétele 32 milliárd dollár volt, míg az NBC Universal 2010-ben 16,9 milliárdos forgalmat ért el. Összehasonlításként a Disney csoport 38,1 milliárd dolláros bevételre tett szert tavaly, míg a másik nagy amerikai médiacég, a Time Warner 26,54 milliárd dolláros forgalomról számolt be 2010-ben.

  • Megosztom