Civil szervezeteket támogat a MOL

Idén először összesen 40 civil szervezet kap egyenként félmillió forintos támogatást a MOL Helyi Érték programjában. Az országszerte idén május és december között megvalósuló projektek között több környezetvédelmi és a jövő generációjával foglalkozó pályázat is található. Az önkénteseket is bevonó projektek a tervek szerint több mint százezer főt mozgósítanak majd.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására hozta létre a MOL Helyi Érték Programot, melyre összesen 297 pályázat érkezett be. A szakmai értékelés és az alapítvány kuratóriumának döntése alapján 109 pályázat vett részt azon a közönségszavazáson, melyet április folyamán tartottak a MOL töltőállomásokon, országszerte 40 körzetben. A nyertesek neve a vásárlók és a civil szervezetek szimpatizánsainak szavazatai alapján dőlt el, a nyertes 40 civil szervezet pedig egyenként félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesül.

„Négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom. A legtöbb nyertes projekt a „Jövő generációja” és „Környezetvédelem-fenntarthatóság” kategóriából került ki. Előbbinél gyerekek, fiatalok részvételével, illetve intergenerációs programként valósul meg a pályázat, míg utóbbinál a települési vagy környéki zöld területek rendezése, parkosítás szerepel, mint cél” – mondta Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója.

A szavazatokért a legnagyobb verseny a gödöllői-isaszegi-veresegyházi-péceli körzetben zajlott, csak itt több mint 15.000 szavazatot adtak le a három, versenyben lévő szervezetre. De kiemelkedően aktívak voltak a szavazók Békéscsabán és Vácott is. A projektek a tervek szerint több mint 100.000 főt mozgósítanak majd, 1200 önkéntest és közel 500 közösségi szolgálatos diákot bevonva. A nyertes civil szervezetek programjaikat 2019 májusa és decembere között valósítják meg.

Néhány megvalósuló projekt az ország különböző pontjairól:

1. Új sportág népszerűsítése: Trail-O rendezvény Szolnokon (Én is vagyok! Egyesület)

Integrált sportesemény, amelynek keretében az ép és fogyatékkal élő emberek együtt sportolnak. A résztvevők a Trail-O-val, a tájékozódási futás mozgássérültek számára kialakított ágával ismerkedhetnek meg. A programra családi majális keretében a festői szépségű Tiszaligetben kerül sor. Az épek közelebb kerülhetnek a fogyatékkal élőkhöz, értékként és erőforrásként tekinthetnek rájuk, segíthetik társadalmi integrációjukat.

2. Közösségépítő webtévé gyerekekkel Dunaszekcsőn (Control Stúdió Filmegyesület)

A szervezet célja egy diákok által működtetett, mindenki számára hasznos és érdekes, közösségi online kistérségi televízió létrehozása. A műsorokat – a Control Stúdió szakemberei és önkéntesei bevonásával – gyerekek készítik, ők az operatőrök, riporterek és vágók is. A havi adásokat az interneten osztják meg, valamint offline premiereket is tartanak, ahol véleményezni lehet a webtévé műsorait és ötletekkel segíteni a gyerekek munkáját. A közös alkotás erősíti a közösség identitását, valamint elősegíti a korosztályok közötti online és offline kommunikációt.

3. Kis kezek nagy csodái az oviskertben (Gyöngyösi Fecskefészek Alapítvány)

Az óvodai nevelőmunka kiemelt területe a környezeti nevelés. A tapasztalatszerzés a legjobb módszer arra, hogy a gyermek a környezetével igazi kapcsolatba kerüljön. Ezért az óvoda udvarán kialakított magasított ágyásokban a gyerekek megismerkedhetnek a kertészkedéssel, sikerélményhez jutnak, megtapasztalják munkájuk eredményét. A munkákba a gyermekek szüleit, nagyszüleit is bevonják így az együttműködés még közösségformálóbb lesz, és tovább tudják adni a helyi hagyományokat, termesztési tapasztalatokat is.

4. Szafi Önkéntes Ifjúsági Program (Szabolcsi Fiatalok a Vidékért, Nyírgyulaj)

A Szafi Tanodában és Ifi klubban összesen 60 hátrányos helyzetű gyerekkel (6-18 éves korig) és családjaival foglalkoznak. A már meglévő Tündérkertbe 60 db új, őshonos gyümölcsfát telepítenek, amelyeket a tanodás gyerekek gondoznak. Négy családi programot is szerveznek a szülők aktív bevonásával. Céljuk igazi közösség kialakítása, a családon belüli és a települési értékek felfedezése, a hagyományok, a múlt tisztelete, a család összetartó erejének megmutatása, a szülők és a gyerekek sikerélményhez juttatása.

5. Az országos védettség alatt álló műemlékek felmérése és értékbecslése Mosonmagyaróváron (Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület)

Mosonmagyaróvár mintegy 70 országos védelem alatt álló műemlékkel rendelkezik, amely országos szinten kiemelkedően magas. Ezekről a műemlékekről készül egy könnyen átlátható, a szakemberek, az idegenforgalom és a közösség számára is jól kezelhető összefoglaló anyag, valamint elvégzik a város épített, országos védelem alatt álló kulturális örökségének felmérését, értékbecslését önkéntesek és szakemberek bevonásával.

  • Megosztom