Célkeresztben a nagy internetes cégek

A jelenleginél jóval szigorúbb szabályozást hoznának a legnagyobb internetes cégekkel kapcsolatban az Európai Unióban, a változás többek között a Facebookot, az Apple-t, az Amazont és a Google anyacégét, az Alphabetet is érintheti.

Az uniós hatóságok egy listát állítanak össze, az internetes piacon meghatározónak számító vállalkozásról, amelyek az eddiginél sokkal szigorúbb szabályozásra számíthatnak majd, a felsorolásban akár 20 társaság is szerepelhet majd – írja a Reuters a Financial Times beszámolója alapján. Az elképzelések szerint az új szabályokkal érnék el, hogy csökkenjen a listán szereplő vállalkozások piacbefolyásoló képessége.

A Financial Times ügyhöz közelálló forrása szerint a nagy technológiai cégeknek például lényegesen átláthatóbban kellene beszámolniuk arról, hogyan gyűjtenek információt, illetve meg kellene osztaniuk adatokat a riválisokkal.

A listát olyan paraméterek alapján állítják össze, mint a piaci részesedés, vagy a felhasználók száma. A Financial Times forrása szerint ugyanakkor a listán szereplők cégek pontos számáról, valamint a figyelembe vett paraméterekről még egyeztetnek.

  • Megosztom