Céghálós kavarok a TV2-nél

Újabb adalékok derültek ki a TV2 eladása kapcsán kialakult helyzetről. Ez alapján úgy tűnik, hogy a TV2 körüli bonyolult céghálózatban nagy változások voltak tavaly, kétszer is átszabták a céghálót. A kormány mindenesetre most kivár, addig nem vezeti be a kábeldíjat, amíg nem egyértelmű, hogy a kormánybiztos, Vajna lett-e a tulajdonos, vagy az egykori miniszterelnöki barátból lett ellenség, Simicska Lajos üzlettársának cége.

A Népszabadság szerint a TV2 mögött álló bonyolult cégháló tavaly jelentős átalakuláson ment keresztül, a lap által megkeresett média- és cégjogászok szerint nem zárható ki, hogy a vitás helyzetet ez idézte elő. Igaz, amíg nem kerül nyilvánosságra minden részlet, nem lehet megállapítani, kinek van igaza, így nem tudni azt sem, hogy a céghálón belül hova kerültek a különféle jogok. A TV2 vezetése soha nem adott magyarázatot ezekre a bonyolult ügyletekre, Simicska környezetében viszont azt állították a lapnak, hogy az átrendezéssel az ő jogosultságaikat akarhatták gyengíteni.

Ami biztos, hogy tavaly a TV2-s ügyön tapasztalt, a részleteket jól ismerő ügyvédek dolgoztak. A Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda intézte az első adásvételt, amikor a Pro-7Sat.1 (P7s1) eladta a tévét a társaság két vezetőjének, Yvonne Dedericknek és Simon Zsoltnak. Ebben az irodában dolgozott Dederick férje, továbbá a cégnek partnere volt az az ügyvéd is, aki Simicska másik bizalmasa, Nyerges Zsolt cégügyeit is intézte. Ám az 1991 óta működő ügyvédi iroda időközben bezárt: a cég azután kezdeményezte saját megszűnését, hogy a TV2 mögött álló cégcsoport jelentősen átalakult. A végelszámolás két hónapja fejeződött be. Mi történt ez előtt, 2014-ben? A korábbi német tulajdonos mindenképpen szabadulni akart a veszteséges tévétől, de februárban nem közvetlenül Dedericknek és Simonnak adta el, hanem két frissen alapított cégnek, amely mögött további társaságok hálója áll – írja a lap.

Így szabták át a TV2 körüli céghálót

A csütörtökön Vajnának értékesített TV2 Média Csoportba például négy cég olvadt be, többek között az is, amely évekig működtette a csatornát. Amikor a németek értékesítették a tévét, a Népszabadság információi szerint még – mintegy várományosként – Fonyó Károly tárgyalt a reklámokat közvetítő ügynökségekkel, hogy hirdessenek többet a TV2-ben.

A Néppszabadság szerint azonban a tavalyi átrendezés lezárásakor már Vajna érdeklődött a tévé iránt, és javában zajlott az Orbán és Simicska közötti háború. Az egyik értelmezés szerint Simicskáék benézték az ügyet. Fonyó két nappal az után, hogy cége, a Megapolis Media Zrt. állítólag megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, azt nyilatkozta, „azonnali hatállyal” kirúgta Dedericket és Simont, mert az engedélye nélkül írta alá a szerződést Vajnával. Meglehet, hogy ezt Fonyó nem léphette volna meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye nélkül. Ugyanis a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szerint, ha olyan vállalkozáscsoportok koncentrálódnak egy kézben, amelyek előző évi árbevétele eléri a 15 milliárd forintot, és van a csoportban két olyan cég, amely egyenként 500-500 milliós forgalmat bonyolított, akkor kérni kell a GVH engedélyét. A Megapolis négy másik cégben érdekelt, közülük három tavaly bőven 500 millió forint feletti forgalmat bonyolított. A Megapolis és a TV2 érdekeltségei összesen több mint 21 milliárdos árbevételt értek el. Ugyanakkor Fonyó eddig nem említett semmilyen GVH-s eljárást, a törvény viszont nem ismer pardont: ekkora árbevételű cégek „összefonódása a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének hiányában nem hajtható végre, így különösen (…) a vezető tisztségviselők kijelölésére vagy megválasztására vonatkozó jogosultságok nem gyakorolhatók”. Vajna azonban kérte a GVH jóváhagyását. Kijelentette: az RTL korábbi vezérigazgatója, Dirk Gerkens csak azután állhat a TV2 élére, hogy az engedélyt megkapták. Addig Dederick és Simon vezetheti a céget.

A cikk szerint Fonyó a tavaly szerzett elővásárlási jogára épít, amit szerinte a múlt héten úgy érvényesíthetett, hogy nem volt köteles szólni a tévé két vezetőjének. Az elővásárlási jognak pont az a lényege, hogy azoknak kell jelezniük a jog birtokosának, akik a céget el akarják adni. Fonyó azt mondta, a sajtóból értesült az adásvételi szándékról, ezért lépett október 13-án, megelőzve Vajnát.

Ugyanakkor Dederick és Simon az újságnak tagadta, hogy bármikor opciós vagy elővásárlási jogot adó szerződést kötöttek volna Fonyóval. Ráadásul állítják, hogy a Vajnával kötött megállapodást a TV2 korábbi német tulajdonosa, a Pro7Sat.1 is szentesítette. Megkérdezték Fonyót, hogy mikor és milyen jogokat szerzett, van-e a GVH-tól vagy a médiahatóságtól engedélye, s ha az ügyvezetők hibáztak, tett-e feljelentést, de eddig nem válaszolt.

Egyelőre nem lesz kábeldíj?

A Népszabadság egyébként azt is írja, hogy a Fidesz vezető köreiben tudtak arról, hogy Simicska tárgyalásokat folytatott a TV2 megvételéről. A Népszabadság értesülése alapján Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtök este tájékoztatást kapott a TV2 adásvételével kapcsolatban kialakult kaotikus helyzetről. A Fidesz egyik vezető politikusa azt mondta, kivárnak néhány hetet, hogy Vajna vagy Simicska kerül-e ki győztesen a TV2-ért vívott jogi csatából. Addig elhalasztják a TV2 számára életbevágó döntés meghozatalát az állami hirdetések elosztásáról és a kábelszolgáltatási díj bevezetéséről, amely 6 milliárddal dobná meg a TV2 bevételeit.

  • Megosztom