Büntetett a Médiatanács

Szakhatósági állásfoglalást adott ki összefonódási ügyben, kiegyensúlyozottsági kérelemnek adott helyt a testület egy híradós anyag kapcsán, és gyűlöletkeltő, emberi méltóságot sértő műsorvezetői kijelentések miatt szankcionált egy rádiót.

 

A médiatörvény lehetőséget ad arra, hogy valamely tervezett tranzakció tekintetében az abban érintettek még akár a fúzió létrejötte előtt kikérjék a Médiatanács véleményét abban a kérdésben, hogy a tervezett összefonódás sértheti-e a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A Médiatanács megvizsgálta az AVALUE Befektetési Kft. előzetes szakhatósági állásfoglalásra vonatkozó kérelmét a Lapcom Kiadó Zrt.-vel történő összefonódásáról, amelyet jóváhagyott. Amennyiben a meghatározó körülmények nem változnak meg, a Médiatanács ezen állásfoglalása a kiadástól számított hat hónapig nem csupán az összefonódásban érintett feleket, hanem a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) és a Médiatanácsot is köti. Az összefonódás tényleges engedélyezése az előzetes szakhatósági állásfoglalás figyelembevételével a GVH hatáskörébe tartozik.

 

Helyt adott a tanács annak a kiegyensúlyozottsági kérelemnek, amely szerint a TV2 június 4-i Tények hírműsorának Ma van a nemzeti összetartozás napja című, a kormányzó pártok véleményét is ismertető összeállítása nem tartalmazta a Jobbik releváns, hiányolt, ellentétes és rendelkezésre álló véleményét, és ezzel nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó törvényi követelményeknek. A Médiatanács felszólította a médiaszolgáltatót, hogy a törvénysértő híradással azonos időpontban tegye közzé a Médiatanács döntését vagy az erről szóló közleményt, vagy adjon lehetőséget a Jobbik Magyarországért Mozgalom álláspontjának megjelenítésére. Kiegyensúlyozottsági kérdésekben a Médiatanács a törvény értelmében csak kérelemre járhat el az egyedi ügy tényállási elemeit megvizsgálva.

 

Alkalmas volt a civil aktivistákkal szembeni gyűlöletkeltésre, és nem tartotta tiszteletben az emberi méltóságot a Karc FM április 25-én sugárzott – és másnap megismételt – Paláver című műsorszáma a Médiatanács döntése szerint. Az állampolgári bejelentésre indult hatósági vizsgálat eredménye alapján a rádiónak összesen 400 ezer forint bírságot kell fizetnie, közzé kell tennie egy közleményt és el kell távolítania az említett médiatartalmat internetes oldaláról.

 

A miskolci, kisközösségi Code FM 88,7 rádió 150 ezer forintos bírságot kapott, mert a rádió egyik szúrópróbaszerűen vizsgált áprilisi adáshetében kevesebb szöveges, a helyi közélettel foglalkozó és közszolgálati tartalmat, valamint hírműsort tett közzé a szerződésében foglaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest. Az InfoRádiót 70 ezer forint befizetésére kötelezi a testület, mert a vizsgált májusi adáshete alapján kevesebb helyi közélettel foglalkozó és hírműsort, valamint több ismétlést sugárzott, mint amit a szerződésében vállalt.

 

A hatoscsatorna médiaszolgáltatójára 135 600 forintos bírságot szabott ki a tanács, mert a Romeo Caffe című műsorszámban áprilisban és májusban 452 alkalommal burkolt reklámot tett közzé egy parkettakereskedésről.

 

Az éves beszámolási kötelezettségüket határidőn belül nem teljesítő 41 helyi és körzeti médiaszolgáltató eljárásaiban a tanács 24 esetben felhívással élt, 17 esetben pedig 25 és 62,5 ezer forint közötti bírságot szabott ki. A Médiatanács ezúttal is a fokozatosság és az arányosság elve alapján állapította meg a jogkövetkezmény mértékét.

 

  • Megosztom