Mikor szabadul Damu Roland?

Damu Roland hamarabb kerülhet ismét – testi sértés kísérlete miatt folyamatban lévő büntetőügyében – vádlottak padjára, mint a börtönből jutalomkimenőre.

A színészt volt barátnője, Palácsik Tímea fogva tartásáért és szexuális bántalmazásáért ítélték el 4,5 évre, de egy a lezárt eljárásból vádkiterjesztés értesítésének elmaradása miatt elkülönített büntetőügye csak most kezdődik. Ez azt jelenti, hogy amikor a vádpontokat kiszélesítette a bíróság, az erről szóló hivatalos papír nem érkezett meg a vádlotthoz – tudta meg a blikk.hu.

Damut ebben a hamarosan induló büntetőperben testi sértés kísérletével vádolják: az irat szerint 2010 januárjában megrugdosta Palácsik Tímeát, majd kikényszerítette, hogy az orvosoknak azt mondják: biciklisbaleset történt. A Blikk megtudta: hamarosan kezdetét veheti az eljárás, ahol már rabruhában, bilincsben, szíjon vezetve jelenik meg az egykori sorozatsztár, aki azzal védekezik, hogy ekkor sem bántotta kedvesét, aki bringázás közben egyszerűen elesett, így sértette meg a lábát.

A színésznek nagy szerencséje, hogy ebben az új ügyben büntetlen előéletűnek minősül, mert az iratokban lévő állítólagos megverés néhány hónappal korábban történt, mint az erőszak, amiért Damu mostani büntetését tölti.

– Súlyos testi sértés kísérletéért hároméves börtönbüntetés szabható ki, ha bizonyítást nyer. Nem értékelik azonban ilyen súllyal, ha a cselekmény nem befejezett, vagyis nem keletkeztek súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülések. Büntetlen előéletű vádlott ez esetben általában felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat. A színész büntetlen előéletűnek minősül, még akkor is, ha tíz évvel korábban nő bántalmazásáért már kapott felfüggesztett börtönbüntetéses ítéletet, ugyanis az olyan régen volt, hogy tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezhetett a biciklis ügy idején – magyarázza a Blikk jogi szakértője, Kamarás Péter.

Damu ügyvédje az új vádponttal még nem foglalkozik, egyelőre bőven elég neki, hogy azt a rossz hírt kellett közölnie védencével: nem mehet haza egy rövid időre sem az ünnepekre.

– Sajnos hiába reménykedik családja karácsonyi „kimenőben”, a tényleges szabadságvesztés felének letöltése után adható csak jutalomeltávozás a jó magaviseletű fogvatartottaknak. Az intézet döntési hatásköre, hogy kit hogyan jutalmaz – mondta Ruttner György, aki szerint ügyfelének két dicsérete is van már, ennek ellenére az ünnepekre nem mehet haza – még csak nyolc hónapot ült le ugyanis a négy és fél éves büntetéséből – írta a blikk.hu.

  • Megosztom