Majka milliókat veszíthet

Bár későn regisztrált a jogvédő hivatalnál, ettől még megkaphatja a pénzt, amely a YouTube-on lévő videója után jár neki.

 

Akár 10 millió forintot is kaphat idén a youtube-os letöltések után járó jogdíjakért Majka, akinek aláírásáig 10 millió alkalommal töltötték le Belehalok című dalának klipváltozatát a YouTube internetes videomegosztó portálról. Ez kattintásonként 1-2 forintot jövedelmezhet a jogtulajdonosnak, és a szerző(k)nek egyenlő arányban. Pénz azonban csak akkor jár, ha a nézők legalább öt másodpercig hagyják futni a reklámot – tudta meg a blikk.hu.

Mivel a Belehalok című klipnél kezdettől fogva megy a reklám, feltételezhetően legalább a hallgatók fele rákattintott a reklámra is, így a Majkára eső rész 5-6 millió forint lehet. Ehhez jön, hogy a jogtulajdonos, azaz a kiadó is utal neki a részéből a szerződésben kialkudott százalék arányában. A kérdés csak az, mikor lesz ebből Majkának pénze.

– Várom, hogy utaljanak, de ha jól tudom, az Artisjus még az első youtube-os hónap elszámolásával sem készült el –  mondta Majka, aki toronymagasan vezeti az első magyar közösségi slágerlistát, és végre regisztrált a jogvédő irodánál. – Nagyon rendesek voltak, segítettek kitölteni a papírokat. Elvileg összejöhet ennyi pénz, amit álmomban sem gondoltam volna, de nem akarom beleélni magam – magyarázta Majka. – Ha viszont mind a 10,7 millió klikkelő kinyomta a reklámot, abba belehalok – tette hozzá a rapper, aki így, akár már most is milliomos lehet. Persze egyelőre csak papíron.

– A Google-nak és az Artisjusnak iszonyatos mennyiségű adatot kell feldolgoznia, de nehezen tudom elképzelni, hogy a következő negyedévben ne érnék magukat utol, hiszen az Artisjus mindig megfelelt a számítástechnikai kihívásoknak, pláne a Google – mondta Joós István, az M-Ton kiadó igazgatója, aki büszkén újságolta, hogy amikor a művé¬szeik megkapták tőlük 2012 második negyedévének elszámolását, már láthatták az internetes bevétel rubrikáját, jóllehet, még nem szerepelt benne összeg.

– Amikor Majka itt volt, még valóban nem rendelkeztünk a Google adataival, de azóta átküldték a márciusi kimutatást, hogy feldolgozhassák az első negyedévet – tájékoztatott Tóth Péter Benjámin, az Artusjus szerzői jogvédő iroda szóvivője, aki bizakodó. – Úgy tervezzük, még idén átutaljuk a weben fogyasztott zenék után járó jogdíjakat, de ez elsősorban a Google-on múlik.

– A YouTube hirdetési bevétele aukciós rendszerben működik, az értékesített reklámból fizetünk részesedést, ami azt jelenti, hogy a reklámnak legalább öt másodpercig láthatónak kell lenni – fogalmazott diplomatikusan Schuster Richárd, a Google magyarországi szóvivője.

 


Tags: ,

  • Megosztom