Bukóban a megyei lapok, tartja magát a Népszava

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai alapján az első negyedévben jellemzően csökkent a nyomtatott kiadványok értékesített példányszáma. A megyei lapok iránti érdeklődés meredeken zuhan, viszont meglepően jól tartja magát a közéleti lapok közül a Népszabadság megszűnése után látványos fejlődést produkáló Népszava.

Folyamatosan csökken a megyei lapok olvasótábora, a múlt év valamennyi negyedévében 10-11 százalékos esést mértek, és 2019 első három hónapjában is 11 százalékos volt a zuhanás – derül ki a hvg.hu beszámolójából. Az persze nem okoz meglepetést a nyomtatott lappiacon, ha egy kiadvány értékesített példányszáma esik, legfeljebb a csökkenés üteme lehet meglepő.

A MATESZ friss adatait böngészve kiderül, hogy szinte valamennyi ismertebb lapnál érzékelhető a kereslet csökkenése. Az első számú sport napilap, a Nemzeti Sport értékesítése például egy év alatt több mint kétezerrel csökkent, ami 7 százalékos visszaesést jelent. A bulvár napilapok közül a Blikk értékesített példányszáma mintegy ötödével zuhant egy év alatt, a Bors esetében pedig 9 százalékos volt a csökkenés.

A közéleti, országos napilapok közül egyedül a Népszava adatai nyilvánosak, a lap éves összevetésben több mint 4 százalékos növekedést tudott elérni, igaz a tavalyi utolsó negyedévhez képest minimális mértékben csökkent az eladott példányszám.

Szintén jól tartja magát a HVG, amiből tavaly az első negyedévben hetente átlagosan 30211-et vettek, idén ez az érték 29774 volt. 2018 utolsó negyedévéhez képest viszont valamivel nagyobb volt a visszaesés.

  • Megosztom