Budapest egyre népszerűbb

Két év alatt 9 helyet javított Budapest, 140 város közül a 36. helyen szerepel a világ legélhetőbb városainak rangsorában. Kelet-Közép-Európában ezzel minden vizsgált várost megelőz a magyar főváros. Az Economist Intelligence Unit idei rangsora szerint Budapest nem csak újra javított a helyezésén, hanem megelőzi Londont, Rómát, Londont és Milánót is.

 

Az Economist Intelligence Unit minden évben összeállítja a világ nagyvárosainak élhetőségi rangsorát, 30 különböző kritériumot vesznek figyelembe, és 140 nagyvárost vizsgálnak meg. Budapest idén a 36. helyre került, ezzel folytatódott a magyar főváros helyezésének javulása, hiszen tavaly még csak a 42. volt a rangsorban, tavalyelőtt pedig a 45. Kelet-Közép-Európában ezzel a legélhetőbb városnak számít, és megelőzi a térség fővárosait. A listán Prága az 59., Pozsony a 63., Varsó a 65., Bukarest a 83., Szófia a 86, Belgrád pedig a 96. helyezett.

 

A magyar főváros olyan népszerű turisztikai célpontokat is megelőz ezen a listán, mint például Milánó (43.), Róma (50.) vagy London (53.)

 

Az Economist Intelligence Unit listáján egyébként az első 10 helyen stabilan tartják magukat a városok, tavaly ugyanazok voltak a TOP10-ben mint idén: Melbourne vezeti a listát, utána közvetlenül Bécs és Vancouver következik, valamint Toronto, Calgary, Adelaide, Perth, Auckland, Helsinki és Hamburg. A világ legkevésbé élhető városai között pedig olyanok szerepelnek, mint Damaszkusz, Lagos és Tripoli, de a negatív TOP10-be bekerült Kijev is.

 

 

  • Megosztom