Brutális összeget költünk technológiára

Az egyéni felhasználók idén várhatóan 1690 milliárd dollárt költenek majd technológiára világszerte – derül ki az IDC előrejelzéséből. A piackutató elemzése szerint csak mobilszolgáltatásokra megy majd el ennek az összegnek a legnagyobb része.

Amennyiben bejön az IDC előrejelzése, az azt jelenti, hogy a múlt évhez képest 5,3 százalékkal nő a fogyasztók technológiai költése. A kutatócég egyébként középtávú előrejelzést is adott, ez alapján 2023-ban már 2060 milliárd dollárért vásárolunk majd mindenféle kütyüt és távközlési szolgáltatást, ami évente átlagosan 5,1 százalékos növekedést jelent a következő néhány esztendőben.

Ahogy azt már említettük, az idei költésben meghatározó szelet jut a mobilszolgáltatásokra fordított összegnek. Azt ugyan nem közölte az IDC, hogy erre pontosan mennyit szánnak világszerte, de a teljes költés háromnegyedét adó hagyományos technológiák esetében több mint 50 százalékos lesz a szegmens részesedése. A hagyományos technológiák közül a mobiltelefonok és a számítástechnikai eszközök jelentik majd a következő két nagy tételt.

Az új technológiák, mint a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) eszközök, a drónok, on-demand szolgáltatások, okos otthon megoldások és viselhető okoseszközök alacsonyabb bázisról indulva ugyan, de jóval gyorsabb fejlődést produkálnak majd. Az IDC prognózisa szerint ezen technológiák esetében évente átlagosan 13,2 százalékos fejlődés várható a fogyasztói költésekben 2019 és 2023 között.

  • Megosztom