Brexit-hatás a tévépiacon

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból lépésre ösztönözte a tévétársaságokat is, az IHS Markit felmérése szerint egy év alatt több száz csatorna angliai licencét helyezték át másik országba.

Az elemzés szerint míg 2018 végén még 1039 tévécsatorna licencét adta ki az Ofcom, addig a múlt év végére ez a szám 879-re csökkent. Olyan nagy társaságok, mint a Discovery, a ViacomCBS vagy a Sony Pictures tömegével vitték át más országokba a csatornáikat, hogy továbbra is élvezhessék az egységes uniós piac nyújtotta előnyöket.

Az IHS Market adatai szerint a Discovery például 107-ről 54-re csökkentette az angliai bejegyzésű csatornái számát, a legtöbb adót Hollandiába költöztették át, legalábbis jogilag.

A Sony Pictures esetében az angliai licenccel rendelkező adók száma 41-ről 19-re esett vissza, ők Spanyolországot preferálták az új telephely kiválasztásakor. A ViacomCBS 31 angliai engedélyezésű csatornájából 7-et Csehországba vitt át, köztük olyat is, aminak az ír piac a célpontja.

Az IHS Markit prognózisa szerint az elvándorlás még nem állt meg, a következő időszakban még további 319 csatorna áthelyezése válhat szükségessé.

Az elemzés ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy bár az engedély másik országba került, az adott csatornák munkatársaira és létesítményeire ez csekély hatással van, ugyanis számos tévétársaság továbbra is fenntartja jelenlétét az Egyesült Királyságban.

  • Megosztom