Bővít a KLM

A KLM az elkövetkező hónapokban a júliusi 72 desztinációról augusztusban, szeptemberben és októberben fokozatosan 91-re növeli európai hálózatát. Az interkontinentális úticélok száma a júliusi 51-ről augusztusban 59-re, szeptemberben és októberben pedig várhatóan 61-re növekszik majd. A bővítésnek köszönhetően a KLM utasai a lehető legszélesebb úticélkínálatból választhatnak, azonban a járatszámok és a helykapacitások továbbra is jóval a koronavírus-járvány előtti szint alatt maradnak.

Az európai hálózat az úticélok számát tekintve gyakorlatilag már újból a járvány előtti szinten van, a járatok szám azonban továbbra is nagyban elmarad a szokásostól. Idén augusztusban körülbelül 10 000 járat volt, szeptemberben 13 500, októberben pedig több mint 11 000 van tervben. Azonban 2019 ugyanezen időszakaiban több mint 19 000, 18 800 és 14 700 járat repült.

Az interkontinentális hálózat továbbra is kissé elmarad a tavalyi évhez képest, amikor augusztus és október között 69 úti cél volt elérhető. Jelenleg az interkontinentális járatok egyharmada csak rakományt szállít. Amint a helyi utazási szabályok megengedik, a KLM megkezdi az utasok szállítását az említett járatokon. A járatok számát tekintve szintén nagy az elmaradás: augusztusra és szeptemberre mintegy 2 000, októberre pedig alig 1 800 járat van tervben, míg tavaly ugyanezekben a hónapokban körülbelül 3 300, 3 200, illetve 2 600 járat közlekedett.

A KLM stratégiája, hogy első körben a desztinációk számát növeli, hogy utasai a lehető legtöbb helyre eljuthassanak, következő lépésként pedig a járatszámok, vagy a férőhelyek számának emelése a cél. Utóbbit a KLM nagyobb repülőgépek beiktatásával kívánja megvalósítani.

A biztonság továbbra is kiemelt szerepet élvez

A KLM természetesen több intézkedést is bevezetett annak érdekében, hogy a repülések a lehető legbiztonságosabbak legyenek mind az utasok, mind pedig a személyzet számára. Kötelezővé tették például az arcmaszkok viselését a felszállás és a repülés teljes időtartama alatt, a fedélzeten extra higiéniai felszerelés található, a repülőgépeket pedig alaposan tisztítják. A kabin levegőjét folyamatosan cserélik HEPA szűrőkkel.

Új desztinációk

Új úticélokkal bővült a KLM hálózata, így már Cork (Írország), Southampton (Egyesült Királyság), Rijád (Szaúd-Arábia) és már Poznan (Lengyelország) is elérhető a légitársaság desztinációi között. A koronavírus-krízis súlyosan érintette a légiközlekedést, a kereslet és a kínálat gyorsabban és nagyobb mértékben változik, mint korábban. Emiatt a KLM-nek egy különösen rugalmas hálózatot kell fenntartania, az egyes útvonalakon jelentkező kereslethiányt az új útvonalak megnyitásával kompenzálják. Ezen felül a KLM így megerősítheti a pozícióját különböző piacokon, jelen esetben Írországban, az Egyesült Királyságban, a Közel-Keleten és Lengyelországban.

A corki járatok napi rendszerességgel már augusztus 3-án elindultak, míg ugyanilyen gyakorisággal Southamptonból augusztus 31-től, Poznanból pedig október 25-től indulnak útnak a KLM Embraer 175 típusú gépei. Rijádot hetente négyszer fogják kiszolgálni a vállalat Airbus A330-as utasszállítói szeptember 28-tól kezdődően.

  • Megosztom