Botrányos áremelés

A kereskedők szerint nem az útdíj miatt emelkednek az árak, a termelők a szűkös árualap miatt adják drágábban termékeiket.

 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők többsége is működtet logisztikai hálózatot, tisztában van az e-útdíj költségeivel. Továbbá azzal is, hogy egyes termékekből, mint a baromfi, sertés vagy tej, egész Európában hiány van. A magyar beszállítók pedig ilyenkor − és nem először − hátat fordítanak a magyar piacnak és exportálnak – derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

 

Ez önmagában nem probléma, ám ha a kereskedelem játssza el ugyanezt − importál −, akkor politikai botrány keveredik belőle. Most azonban senki sem karolja fel a magyar piac érdekeit. Vámos szerint ha rákényszerítik a kiskereskedelemre a magasabb árakat, az fogyasztáscsökkenést okoz. Épp tegnap jelentek meg a kiskereskedelmi adatok, ami szerint nem áll túl jól szektor. Ha a kormány növekedést szeretne, mindenképp vissza kell fognia az inflációt és ösztönöznie kell a fogyasztást – olvasható a napi.hu-n.

 

Az áremelkedési folyamat jelen pillanatban kordában tartható, ám hamarosan érkeznek az aszályos időszakról az adatok − például a kukoricatermésről −, és ha kiderül, hogy takarmányból nemigen lesz az országban, az gyorsan végigszalad a húsiparon és elszállnak az árak. A gyenge forint továbbra sem kedvez a belpiaci áraknak, a termelők inkább exportálnak, szűkítve a belső árualapot, illetve a hiánycikkeket a kereskedők csak nagyon drágán képesek importálni. Ehhez párosul az unió legmagasabb áfaszintje. Mindez erősíti a belső árakat és “öli” a fogyasztást. A kormány luxusadót is bevezetne, ami ugyancsak tönkretenné egy-egy termék piacát.

  • Megosztom