Bírságot kapott a CIB Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában tízmillió forintra bírságolta a CIB Bankot. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb 2020. szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a CIB Bank több mint 200 ezer fizetési kártya tekintetében nem biztosította ügyfelei számára a járványhelyzetre tekintettel bevezetett, 15.000 forint értékhatár alatti PIN kód mentes fizetés lehetőségét.

Ezzel megsértette a 2020. április 15. és 2020. június 18. közötti időszakban érvényes kormányrendeletet, valamint a 2020. június 18. napjától érvényes törvényt.

A jogsértésre tekintettel az MNB tízmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint 2020. szeptember 30-i határidővel a jogszabálynak való megfelelés biztosítására kötelezte a hitelintézetet. Az MNB a CIB Bank terhére értékelte, hogy a bank nemcsak a kormányrendelet kötelező alkalmazásának kezdő időpontjára, hanem azt követően sem szüntette meg a jogszabálysértő állapotot. Az MNB ugyancsak a CIB Bank terhére értékelte, hogy a jogszabálysértés az ügyfelek széles körét érintette, továbbá, hogy a mulasztás az életet és testi épséget veszélyeztető járványügyi időszakban történt.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Kiemelt jelentőségű a pénzforgalmi szabályszegés, ha az egyúttal járvány idején az állampolgárok egészségének veszélyeztetését növeli.

Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

  • Megosztom