Bírságolt a Médiatanács

A műsortámogatási szabály megsértése és képújsághoz engedély nélkül sugárzott rádióműsor miatt szabott ki bírságokat a Médiatanács.

Az RTL Klub médiaszolgáltatójára 50 ezer forintos bírságot rótt ki a tanács, mert a High Life című támogatott műsor egy tavaly novemberi adásában a tartalom szerves részeként a műsort támogató fürdő szolgáltatásának megvásárlására ösztönözték a nézőket. A médiaalkotmány szerint egy támogatott műsor nem ösztönözhet a támogató termékének beszerzésére vagy szolgáltatásának igénybevételére.

A Nógrád megyei Bercel székhelyen működő, helyi vételkörzetű Gólya TV-n öt vizsgált decemberi adásnapon a Mária Rádió aktuális műsora szólt a képújság teljes időtartama alatt. Mivel ez engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül, a televízió médiaszolgáltatójára 50 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács. A rádió szolgáltatójának nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

  • Megosztom