Bici néni mobilnetes sakkos rekordra készül

Csak pár lépés, és világrekorder lehet a 87 éves magyar sakkmesternő, akit 4G-s mobilinterneten kapcsol össze a Telekom a játékosokkal. Készült vele egy interjú is.

A legtöbb szimultán mérkőzés nem regisztrált világrekordját a legendás kubai sakkozó, José Raúl Capablanca tartja, aki közel 100 évvel ezelőtt, az 1920-as években összesen 13 545 szimultán mérkőzést játszott. Sinka Brigitta, a Békésszentandrásról származó 87 éves sakkmester évek óta azon dolgozik, hogy felülmúlja ezt a kimagasló teljesítményt, és felállítsa a legtöbb szimultán bonyolított sakkmérkőzés rekordját. Élvezhetné a nyugodt időskort, de ő e helyett járja az országot, újabb és újabb partikat vállal, hogy valóra váltsa az álmát.

A bajnoknő 13 600 mérkőzéssel kívánja beállítani az új rekordot, azonban ennek eléréséhez még több mint ezer meccset kell lejátszania. Mindehhez rengeteg időre, komoly szervezőmunkára és sok-sok megtett kilométerre lenne szükség. Bici néni nagyra törő vállalkozását a Telekom karolta fel, hogy kényelmesen, utazgatás nélkül, a gyors 4G mobilinternet segítségével minél előbb elérhesse célját. A 4gsakk.hu oldalon várják azok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak hozzá számítógépükről, táblagépükről vagy okostelefonjukról egy parti erejére és támogatják őt álma megvalósulásában.

 

Bici néni, aki a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje, kétszer volt ezüstérmes a magyar női sakkbajnokságon, két ízben pedig a sakkolimpiára is nevezték. Bő fél évszázados profi sakkozói pályáján számos világsztárral került kapcsolatba, többek között Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij és Mihail Tal sakkvilágbajnokokkal is játszott. Bici néni mindig fontosnak tartotta a fiatal tehetségek felkutatását, a sakk iránti szeretet terjesztését a kicsik körében, pályafutása során több tízezer gyermek sakkszimultán-versenyét szervezte meg.

Játszani fogok, ameddig csak szellemileg és fizikailag bírom” – interjú Sinka Brigittával, azaz Bici nénivel

– Mikor kezdődött életében a sakk iránti szenvedély?

– Mindössze négy éves voltam, amikor ellestem a lépéseket édesapámtól, aki maga is szenvedélyes játékos volt, így a sakk már 84. éve része az életemnek.

Ki fedezte fel a tehetségét?

– Tulajdonképpen szülőföldem, Békésszentandrás papja volt az, aki látva a játékomat azt mondta, hogy szerinte képes lennék megverni az akkori női bajnokot, Lángos Józsát. A mérkőzésre azonban egy kocsmában került sor, ahova én fiatalkorúként nem tehettem volna be a lábamat. Így szülői és papi engedéllyel ülhettem le az asztalhoz. Nem sokkal ezután Szarvasra látogatott a békésszentandrási sakkcsapat, és a szarvasi Körös-hídnál vették észre, hogy nincs meg a szükséges létszám ahhoz, hogy versenyezni tudjanak. Így egyikük visszatekert biciklivel értem, és én csomagtartón ültem, így száguldottunk Szarvasra.

– Hivatásává mikor vált a sakk?

– Mondhatom, hogy ekkor, de munkámmá soha. Elmondhatom, hogy több mint hatvanéves profi pályafutásom alatt nem kerestem pénzt a sakkal, kupákat kaptam, volt, hogy fizették az útiköltséget, a munkahelyemen pedig munkaidő-kedvezményt kaptam a fontosabb mérkőzések és a felkészülés idejére.

– Hogy jött a szimultán az életébe?

– Kétszer lettem ezüstérmes a magyar női bajnokságon, így kijuthattam volna a világbajnokságra. Elvileg. Azonban egyszer politikai okból kizárták a kelet-német csapatot, a szocialista blokk csapatai pedig szolidaritást vállaltak, így itthon maradtunk. A hollandiai világbajnokságra pedig csak egyhetes késéssel érkeztem meg, mert nem kaptam útlevelet. Nem engedtek játszani. Felkínálták azonban annak lehetőségét, hogy játsszak szimultán partikat. Annyira megszerettem, hogy innentől fogva az ambícióim főként a szimultánnal kapcsolatosak.

Gyerekekkel is foglalkozott és a mai napig játszik velük.

– Igen, mindig is fontosnak tartottam az utánpótlás-nevelést. Több tízezer gyerek mérkőzését szerveztem meg az elmúlt évtizedekben. Amikor a hetvenes évek végén az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökségébe választottak, a fiatalok nevelését, a sakk iránti szeretet kialakítását feladatomul is kaptam. És bár a nyolcvanas évek óta nyugdíjas vagyok, ma is igyekszem ezt a küldetést folytatni, sokszor fordulok meg iskolákban.

Milyen rekord megdöntésére készül?

– A legtöbb szimultán mérkőzés nem regisztrált rekordját a legendás kubai sakkozó, José Raúl Capablanca tartja, aki közel 100 évvel ezelőtt, az 1920-as években 13 ezer 545 szimultán mérkőzést tudhatott a háta mögött. A célom most a 13 600 parti, amelyhez még néhány száz hiányzik, de ha tehetem, nem állok meg itt.

– Ha sikerül a rekorddöntés, tervez újabbat?

Számszerű célt már nem tűzök ki. Öreg vagyok már, közelebb a 90-hez. De játszani fogok, ameddig csak szellemileg és fizikailag bírom. Ez a feladatom.

  • Megosztom