Bevásárol a Vodafone

Újabb jelentős felvásárlást jelentett be a Vodafone, a brit távközlési cég ezúttal a legnagyobb spanyol kábelszolgáltatót veszi meg. A társaság folyamatosan erősíti jelenlétét a vezetékes piacon, a múlt évben Németországban vásároltak fel egy kábelszolgáltatót.

 

A Vodafone beleegyezett, hogy 7,2 milliárd eurót fizessen a legnagyobb spanyol kábelszolgáltatóért, az Ono-ért. A társaságnál az ügylettől kétmilliárd eurós megtakarítást remélnek a beruházásokban, ugyanakkor éves szinten egymilliárd euróval nőhet a bevétel.

 

Rövid időn belül ez már a második akvizíciója volt az európai kábelpiacon a Vodafone-nak, a társaság a múlt évben a legnagyobb német kábelszolgáltatót, a Kabel Deutschlandot szerezte meg 7,7 milliárd euróért. A mostani felvásárlás azt mutatja, hogy a brit cég a mobilpiacon tapasztalható rendkívül kiélezett versenyre reagálva a szolgáltatási platformja bővítését tűzte ki stratégiai célul. A vezetékes szegmensben való megjelenés komoly bevételnövelési lehetőséget jelent, főként a fizetős tévészolgáltatások kapcsán.

 

A brit cég a múlt évben vált meg amerikai érdekeltségétől, az akkor kapott mintegy 130 milliárd dollár jelentős részét a részvényesek számára fizették ki, de számottevő összeg maradt a további terjeszkedésre is. A társaság vezérigazgatója, Vittorio Colao egy februári interjúban arról beszélt, hogy a vállalat 30-40 milliárd dollárt fordíthat a következő években felvásárlásokra, és a most bejelentett ügylet alapján úgy tűnik, szándékukban is áll elkölteni ezt az összeget.

  • Megosztom