Betiltották a Bitcoint – beszakadt az árfolyam

Oroszország illegálisnak minősítette a világszerte népszerű, ám sokak szerint kockázatos Bitcoin virtuális pénz használatát.

Késő estébe nyúlóan tárgyalt tegnap az orosz jegybank, az FSB nemzetvédelmi hatóság és a belügyminisztérium a virtuális pénzekről, amelynek végén kimondták: a Bitcoin és más virtuális pénzek olyan kockázatokat rejtenek, ami miatt nem szabad használni ezeket Oroszországban – számolt be az RT.com alapján a Portfolio.hu. A portál idézi az orosz belügyminisztérium és az FSB (Federal Security Service) nemzetvédelmi hatóság tárgyalása után kiadott közleményt, ami alapján “a virtuális pénzek vizsgálata azt mutatja, hogy egyre többen használják ezeket, többek között pénzmosásra és adóelkerülésre. Oroszország hivatalos pénze a rubel. Más típusú valuták és pénzek kibocsátása, bevezetése tilos”. A közlemény szerint nagy kockázatot hordoz ezenkívül a kiberpénz leértékelődése is, ahogy az is, hogy a lakosság akár tudtukon kívül is a pénzmosást segíthetik elő a használatával.

Korábban már Kína is betiltotta a virtuális pénzek használatát, az Európai Bankhatóság (EBA) és az Indiai jegybank is felhívta a figyelmet a Bitcoinhoz kapcsolódó kockázatokra. Az orosz jegybank is kiadott ehhez hasonló figyelmeztetést egy hónappal korábban, azonban akkor betiltásról még nem volt szó. A mostani hírre teljesen összezuhant a Bitcoin árfolyama – írja a portál.

 

  • Megosztom