Beszünteti a kritizált tesztet a Facebook

Nem vált be az Explore Feed nevű megoldás a Facebookon, ami külön hírfolyamba rendezte a barátok, ismerősök bejegyzéseit, illetve a sajtó, valamint a vállalkozások anyagait, ezért a cégnél úgy döntöttek, hogy felhagynak a hat országot érintő teszteléssel.

Az Explore Feed tesztje még tavaly októberben indult Szlovákiában, Sri Lankán, Kambodzsában, Bolíviában, Guatemalában és Szerbiában, azonban az álhírek elleni küzdelem jegyében bevetett eszköz ellenkező hatást ért el. Az érintett országokban működő kiadók jelzései alapján egyrészt jelentősen csökkent a Facebookról hozzájuk terelt felhasználók száma, másrészt a hiteles beszámolók jóval nehezebben jutnak el a felhasználókhoz.

Ez pedig egyenesen fordított hatást váltott ki, hiszen a hamis információk terjedésének akadályozására kitalált megoldás éppen a hiteles sajtóhírek nehezebb elérése miatt egyes esetekben még fel is gyorsította az álhírek terjedését. A Facebook egy másik célja az volt, hogy erősítse, elmélyítse a családtagok, barátok közötti kapcsolatot, azonban a beszámolók alapján ez sem vált be.

A Facebook és a közösségi oldalak a 2016-os amerikai elnökválasztás óta komoly nyomás alatt állnak, hogy fellépjenek az álhírek terjesztése ellen. Mark Zuckerberg az év elején jelentette be, hogy számottevő reformokra készülnek, és már tavaly is emberi moderátorok ezre dolgoztak azon, hogy kiszűrjék a káros tartalmakat.

Azonban az eredmények egyelőre kérdésesek, nem véletlen, hogy az Európai Bizottság tegnap arra szólította fel a közösségi oldalakat, hogy még gyorsabban lépjenek fel a szélsőséges, uszító tartalmak ellen. Erről itt olvashat bővebben.

  • Megosztom