Beruházási hitel: adnának, de nem kell

A K&H friss kutatása szerint nem a hitelkínálat az oka annak, hogy a vállalkozások többsége nem akar beruházni.

Habár számos lehetőség közül választhatnak a vállalkozások, beruházási hitel iránt egyelőre alig van kereslet. Ezen pedig még a kedvező hitelfeltételek is alig javítanak – derül ki a nemrég készített K&H kkv kutatásból.
A vállalkozások beruházási szándéka kisebb-nagyobb kiugrásoktól eltekintve több éve csökkenő tendenciát mutat, aminek hatása egyértelműen visszaköszön a nemzetgazdasági beruházások 2009 óta tartó csökkenő trendjében. A K&H tapasztalatai alapján jelenleg is főként a forgóeszköz hiteleket igénylik a vállalkozások, miközben alig van kereslet beruházási hitelre. Ez pedig azt jelenti, hogy a közeljövőben sem várható a kkv szektorban a beruházások számottevő növekedése.

„Mivel az elmúlt hónapokban számos kritika érte a bankszektort arra vonatkozóan, hogy nem hajlandók finanszírozni a hazai vállalkozások, megvizsgáltuk annak lehetséges hatását, ha a jelenlegi piaci ajánlatoknál kedvezőbb feltételekkel jutnának hitelhez a cégek. Az eredmények egyelőre nem túl biztatók. Azoknak a cégeknek, amelyek a következő egy évben nem terveznek beruházást, csupán töredéke – 8 százaléka –  jelezte, hogy kedvező hitelfeltételek esetén biztosan beruházna idén, és további 10 százalékuk venné fontolóra a fejlesztést” – mondta az adatok kapcsán Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Valamivel jobb ez az arány azon cégek körében, akik egyébként is terveznek valamilyen beruházást. Az idén fejlesztést megvalósítani szándékozó vállalkozások 14 százaléka mondta, hogy növelnék a beruházásra fordított összeget, vagy más fejlesztésekben is gondolkodnának, amennyiben kedvező feltételekkel kapnának hitelt.

A kedvezményes forrásból megvalósított beruházás fő céljának a gépeket, berendezéseket (34 százalék), az ingatlanokat (30 százalék) és az informatikai fejlesztéseket (29 százalék) jelölték meg legnagyobb arányban a megkérdezett cégvezetők.

„A célzott felmérés eredményei alapján elmondható, hogy kevésbé a hitelkínálat az oka annak, hogy a vállalkozások jelenleg nem szándékoznak beruházni. Az okok sokkal inkább abban keresendők, hogy a kkv-k egyelőre a folyamatosan változó szabályozási, adózási és piaci környezethez, az instabil és alacsony szintű belső fizetőképes kereslethez próbálnak alkalmazkodni, és nem terveznek hosszú távra, így több év alatt megvalósítandó projektet sem indítanak el” – hangsúlyozta a kkv szakértő.

  • Megosztom