Belehúztak a megyei lapok tulajdonosai

Növelni tudták bevételüket a megyei lappiacot uraló kiadók a múlt évben, a Mediaworks-nél és az Inform Médiánál a nyereség is nagyot ugrott, az Andy Vajnához került Lapcom viszont egy adósság elengedése miatt jókora veszteséggel zárta 2017-et.

Fontos év volt a tavalyi a vidéki lappiacon, hiszen folytatódott a megyei napilapok kormányközeli médiavállalkozóknál történő összevonása. Korábban az Axel Springer-Ringier fúzióval a Mediaworks-höz került számos megyei lap, és a társaság tavaly októberben a Pannon Lapok felvásárlásának lezárásával újabb megyékre terjesztette ki befolyását. A Mediaworks Hungary Zrt. persze nem csak ennek köszönhetően produkált feltűnően jó évet, de nyilván szerepet játszott a több mint 9 milliárd forintos árbevételbővülésben a megyei lappiac jelentős részének megszerzése is. A társaság 20,4 milliárd forintos forgalomról számolt be 2017-re vonatkozóan. Különösen nagyot ugrott a cég hirdetési bevétele, ami a 2016-os 2,9 milliárd forintról 8,2 milliárd forintra bővült. A társaság az üzleti beszámolója mellé adott kiegészítő mellékletben is felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017. évi beszámolója már tartalmazza a beolvadó társaságok, így különösen a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tevékenységéből származó forgalmakat is, ezáltal az előző évi beszámoló adatainak a tárgyévvel való összehasonlíthatósága nem valósul meg.

A cég sokat javított eredményességén is, a 2016-os 2,2 milliárd forintos üzemi szintű veszteség 4,36 milliárd forintos plusz eredménybe fordult, míg az adózott eredményt vizsgálva 2,4 milliárdos veszteség után produkáltak 4,34 milliárd forintos nyereséget. Ehhez képest meglehetősen visszafogott volt az egyedüli tulajdonos, az Opus Press Zrt., Mészáros Lőrinc érdekeltsége mindössze 600 millió forintot vett ki a médiavállalatból.

Visszafogottabb éve volt a végleg tavaly októberben az Andy Vajna által alapított AVALUE Befektetési Kft.-hez került Lapcom Kiadó Zrt.-nek. A megyei lappiacon a Kisalfölddel és a Délmagyarországgal jelen lévő, a Bors bulvárlapot is a portfólióban tudó kiadó a 2016-os 10 milliárd forint után tavaly 10,48 milliárd forintos bevételt ért el. A vállalat üzemi és adózott eredménye ugyanakkor látványos zuhant. Míg 2016-ban még 1,39 milliárd forintos nyereséggel zárták az évet, addig tavaly 636 millió forintos mínusszal. A számottevő változást egy jelentős egyszeri tétel indokolja, a cég kiegészítő melléklete szerint 2,18 milliárd forintnyi követelést elengedtek tulajdonosi határozat alapján a Radio Bridge Media Holdings Limitednek, és ezt számolták el.

Ellentétes folyamat zajlott le az Észak-Magyarország, Hajdú-bihari Napló és Kelet-Magyarország című megyei lapokat birtokból Inform Média Lapkiadó Kft.-nél. A tavaly júliusban a Heinrich Pecina – korábban a Mediaworks tulajdonosa – érdekeltségi körébe tartozó Media Development Kft.-hez került kiadó adózott eredménye tavaly 1,35 milliárd forint volt, ami jelentős ugrás a 2016-os 466,8 millió forinthoz képest. A cég 5,104 milliárd forintos bevételt ért el 2016-ban, ez tavaly félmilliárd forinttal nőni tudott, elérve az 5,61 milliárd forintot. Az új tulajdonos egyébként igencsak jól járt, hiszen a tavalyi eredmény, valamint az eredménytartalék terhére 1,658 milliárd forintnyi osztalékot vett ki a kiadóból.

  • Megosztom