Bajba kerülhetnek az ebédszállítók

Egyelőre kevésbé érzik a válság hatásait a hazai ételfutár cégek, sőt recesszió idején még enyhe keresletnövekedés is lehet. Jövőre azonban már nehezebb évük lehet, az élelmiszer- és üzemanyagár emelkedése mellett az étkezési utalványok adómentességének megszűnése is negatívan hat az üzletre.

A válságkörülményekhez alkalmazkodó fogyasztói magatartás kedvezhet az alacsonyabb értékű szolgáltatásoknak (így az ételfutárpiacnak is), általában jellemző, hogy a mostanihoz hasonló időszakban ezek enyhe keresletnövekedést is el tudnak érni – olvasható a Napi Gazdaság mai számában. A korábban prémium szolgáltatásokat igénybe vevők kénytelenek alacsonyabb árkategóriát választani − nyilatkozta a napilapnak Perger Péter, a NetPincér.hu ételrendelési portál vezetője.

 

Hasonlóan látja Skárta Emma, a Teletál Ételfutár Kft. ügyfélkapcsolati vezetője is, aki szerint pizzarendelés vagy étterembe járás helyett egyre többen választják a heti ebédmenüket. A piac ezzel párhuzamosan bővült is, több étterem éppen a válság idején indította el ételfutár-szolgáltatását, Perger becslése szerint jelenleg mintegy kétezer étterem és erre specializálódott cég működik a szektorban.

 

Nehezebb lehet a jövő év az ételfutároknak, a piacon már idén jelentős bevételcsökkenést okozott az étkezési utalványok adómentességének megszüntetése, valamint az élelmiszerek és üzemanyagok áremelkedése − mondták el a Napi Gazdaságnak nyilatkozó piaci szereplők. Negatív képet vetít előre, hogy a vásárlók kiadásai folyamatosan emelkednek, bevételeik azonban stagnálnak vagy csökkennek.

  • Megosztom