Az ötletgazda

A kreatív munka helyett ezentúl stratégiai tanácsadással foglalkozik Fabricius Gábor, a Republic Group egyik alapembere.

– Nemsokára ötletfarmmá alakul a Republic Group-Siegelgale. Mi a koncepció, milyen lesz az új élet az irodában?

 

 

– A Republic Group-Siegelgale átlépett egy mérethatárt: közel negyvenen dolgoznak a vállalatcsoport különböző cégeiben az online területtől az eventen át a stratégiai tanácsadásig; tagja vagyunk a világ legnagyobb független márkatanácsadó globális hálózatnának, a New York-i székhelyű Siegelgalenek, az elmúlt tizenöt évben nagyot fejlődtünk, 2010-ben jóval meghaladtuk a milliárdos forgalmat. Jakab Zsolt, Head of Creatives az építészeti pályázatunknak az Ötletfarm címet adta, amire 132 pályázat érkezett. Azáltal, hogy az irodát fizikailag átalakítjuk, a működése is megváltozik. Magyarországon teljesen új ügynökségi struktúrát mutatunk be a piacnak 2012-re: nagy közösségi terekkel jobb terep lesz a workshopoknak. Egy ügynökségnél 80 százalékban közösségi munka folyik, ezért az új iroda a közösségi életet szolgálja, röviden fun social space. A tárgyalót Bang & Olufsen mozi és ötletelőszoba váltja fel, lesz közösségi digitális játéktér, Nike edzőterem, friss tisztított vízhálózat, Nespresso sarkok, hogy mindenki a topon lehessen.

 

 

– A munkatársak nem féltik a jól megszokott irodai életüket?

 

 

– Féltik? Nagyon várják, mert ez a jövő. Magyarországon még mindig az a fáradt ügynökségi modell él, ami a 70-es évek Amerikájának volt a sajátja. Dustin Hoffmann egy copywritert alakít zseniálisan a Kramer kontra Kramerben 1979-ben, és az iroda úgy néz ki, mint ma sok helyen. Ezen a világban már sok helyen változtattak.

 

 

– A céggel együtt te is változol. Régebben azt mondtad, a reklám a végtelen lehetőségek szakmája, anélkül nem tudod elképzelni az életed. Aztán mostanában mégis átnyergeltél a tanácsadásra. Miért?

 

 

– Az ember tapasztal, de ma is reklám, a stratégia, valamint az innováció a feladatom. Egyrészt jönnek a tehetséges fiatalok – vannak, akik jobbak egy-egy területen nálam –, nekik azzal tartozom, hogy tehetségük fejlesztéséről gondoskodom. Másrészt eddig kis szeletét használtam a lehetőségeknek, melyek tizenöt éves tapasztalatomból adódnak. Így inkább hasznára vagyok a partnereimnek, nem szimplán reklámkampányt dolgozunk ki neki, hanem marketinggel és üzletfejlesztéssel is foglalkozunk. Üzleti stratégiájuk és kutatási adataik elemzésével, a változó médiatérkép értelmezésével üzleti partner lehetek a napi versenyben, és örülök, ha az üzleti sikeréhez hozzájárulhatok. Ilyen partneremnek mondanám például Kutvölgyi Palit (Brokernet tulajdonos), Sánta Sándort (Bonbonetti vezérigazgató) vagy Leitner Györgyöt (GSK vezérigazgatója). Egy vállalatvezetőnek talán az egyik legfontosabb dolog, hogy ne a részletekkel nyomasszák, hanem teljes, gyors és tömör képet kapjon a zajló folyamatokról. Kibeszéljük a „big picture”-t, megtisztelő ha kikérik a véleményemet és együtt gondolkodhatom a vezérigazgatókkal, marketingvezetőkkel, társuk lehetek a tervezésben, tárgyalásokban, innovációban.

 

 

– Ha ez ennyire elengedhetetlen, miért nem volt rá eddig igényük a vállalatoknak?

 

 

– Mindig volt igényük a vezetőknek partnerekre. Mostanában minden változik: történt egy generációs váltás, jött a gazdasági válság, teljesen átalakulóban van a média. Már nem működik az a marketing és kommunikáció, ami az elmúlt évtizedekben, a hihetetlen pénzköltés. A régi megoldásokat megéri újragondolni. Ez már nem a jövő, hanem a jelen. Üzleti tervben gondolkodunk, nem marketing- vagy kommunikációs tervben, mert a forgalom növekedését sok tényező határozza meg a trade marketingtől kezdve a disztribúción át a PR-ig, ráadásul szektoronként másként. Figyelünk, hogy a média hol talál utat az emberekhez, mert markánsan változnak a médiafogyasztási szokások: a fiatalok egyre jobban elfordulnak a printtől, a tévé háttérbe szorul az online javára, az emberek tartalomra vágynak, még a reklámokban is. Egyik hype jön a másik után, ezekkel tudni kell bánni. Két éve a blog volt a divat, ma a Facebook, holnapután valami más. Minden villanásszerű. Vagyis projekt szintű stratégiára kapcsolunk, folyamatosan navigálunk, mert ebben érzem a legnagyobb kihívást ma és ebben tudok értéket adni a kollégáimnak, partnereimnek, barátaimnak.

 

 

– A kreatívok laza élete után bírod a feszesebb munkatempót?

 

 

– A komoly felelősség teszi feszessé, de a találkozók kellemes eszmecserék. Vonzanak az erős és izgalmas személyiségek, amilyenek a top vezetők általában, lenyűgöz, ha valakinek vannak víziói, és azokat meg is valósítja. Amikor a cégek első embereivel beszélgetek, akkor rájövök, hogy ők nem félelmetesek és megközelíthetetlenek, amilyennek mondják őket, hanem sokszor magányos emberek, akik üldögélnek a csúcson, de nagyon nyitottak, és akikkel minőségi emberi kapcsolatot lehet kialakítani. Ebből mindkét fél sokat tud tanulni.

 

 

– Ezek a kapcsolatok mennyire szólnak szigorúan az üzletről?

 

 

– Humán beállítottságú vagyok, foglalkoztat az emberi oldal, van akivel barátság alakul ki. A tanácsadás komplex dolog: érdekel a motiváció logikája, a HR problémája, vagy hogy milyen az emberek és a gondolkodás minőségének szerepe egy cégnél, hiszen csak annyira jó egy vállalat, amennyire jó emberek dolgoznak ott. Van olyan ügyfelem, aki azt kérte, tegyük a vállalatát a legjobb munkahellyé, mert tudja, ha jó a közösség, harmónia van, akkor a teljesítmény is nő.

 

 

– Van olyan cég vagy márka, amellyel szívesen dolgoznál együtt?

 

 

– Azok a vállalatok szimpatikusak, amelyek szerethető és humánus márkát adnak a fogyasztóknak és értéket teremtenek. Bármelyik márka lehet ilyen. A márkáknak jó kapcsolatot kellene kialakítaniuk a fogyasztókkal, és azt kellene elősegíteniük, hogy az emberek boldogok legyenek. Ezt a Mediciek már a reneszánszban is művelték, hiszen üzlettel foglalkoztak, komplexen gondolkoztak a művészetekről, irodalomról és ezzel Firenze virágkorát valósították meg, sőt örömet szereztek az embereknek.

 

 

A reklámoknak teljesen hátat fordítottál?

 

 

– Briefet adok, vagyis egy-egy munkafolyamat meghatározó pontjain elmondom a kollégáknak az elképzeléseimet, hogy szerintem merre van a fő csapásirány. A konkrét kivitelezéssel nem foglalkozom, kreatív szabadságuk van, amit nagyon értékelnek, itt csak minőségi kontroller szerepem van.

 

 

– Hol éled ki a kreativitásodat?

 

 

– Mondhatnám, hogy innovációs vezetőnek lenni nagyon kreatív dolog. Aztán az írásban és a filmrendezésben. Most írom a második könyvemet és dolgozok film scripteken.

 

 

– Ezek is társadalmi problémákkal foglalkoznak, akárcsak az eddigi alkotásaid. Miért ezt az irányt választottad?

 

 

– A reklám hozza talán, de lehet, hogy apám elképesztő társadalomismerete hagyott nyomokat bennem. A reklámkészítés mély ember- és társadalomismeretet követel, a kampányok kidolgozása elképzelhetetlen az emberek „vizsgálása” nélkül. Próbálok tisztában lenni a lelkükkel, a félelmeikkel, a szokásaikkal, a szociális helyzetükkel, a vágyaikkal.

 

 

– Mennyire van hiányérzeted, hogy a idén nem vagytok ott a reklámversenyeken legtöbb díjat szerző ügynökségeket rangsoroló, legfrissebb Mattai-Maksz ranglistán?

 

 

– A versenyek túl nagy energiákat emésztenek fel, és elveszik az időt az ügyfelektől, nekem pedig ők a fontosak. Azért van idén kevesebb díj, mert nem neveztünk tavaly. 2009-ben listások voltunk, mert akkor neveztünk. Indítsunk olyan listát, hogy a legtöbb tendert nyert ügynökség? Tavaly megnyertük az Unicredit Bankot, az E.ON márkát és a Bosodi Sört BTL vonalon, a Bang and Olufsent digitális vonalon, a Trilak Héra festékeket full scale, az M&M’s márkát, a Tibi Csokit, a Szentkirályit, a Tescót online vonalon. Ez kilenc tendergyőzelem egy év alatt. A partnereknek nem a listák vagy a díjak a fontosak, hanem az hogy milyen értéket kapnak tőlünk. Persze nem árt versenyezni, hogy az eredmények alapján el tudd magad helyezni a mezőnyben és a verseny emeli a szakma minőségi nívóját is, ezért fontos. Nekem, nekünk is közel harminc díjunk van, effie-k, pengék, és egy Cannes-i Golden Media Lion is, ami Magyarországon függetlenként csak nálunk lóg a falon. De nem ez a fontos, nem ez a lényeges dolog, az élet és az üzlet is nagyon másról szól.

 

 

 

Fabricius Gábor

Fabricius Gábor filmesként végzett a londoni Central Saint Martinban. A Republic Group-Siegelgale reklámügynökségi csoport innovációs vezetője, olyan márkák stratégiaiája és kommunikációja fűződik nevéhez, mint a Vodafone, T-Mobile, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Brokernet, K&H, Nike, Tisza Cipő, Szentkirályi, Tibi Csoki, Coca-Cola, Pepsi, Red Bull, Gösser, Kaiser, Opel, Honda, Mini, Viasat, Tesco, GSK, Rauch, Fererro. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézetének tanára, az ittvan.org társadalmi célú alapítvány létrehozója, kultúrák közötti tevékenységét a British Council díjazta. Nős, két fiúgyermek édesapja.

  • Megosztom