Az árak vonatkozásában van mozgástér

Amíg az ügynökségi bónusz mértéke terén már nincs mozgástér, addig az árak vonatozásában nyilván van – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR- és kormányzati kapcsolatok vezetője. A szakember beszélt arról is, hogy miként érintik őket a rádiós és a közterületi piacon zajló változások.

 

– Az ügynökségi bónuszokkal kapcsolatos új szabályozást még tavaly vezették be, de az idei volt ennek az első teljes éve. Ez a gyakorlatban hogyan érintette a Richter Gedeon hazai médiaköltését?

 

– Az ügynökségi bónuszrendszer egy olyan adottság, amit minden piaci szereplőnek el kell fogadnia. Viszont az elkölthető büdzsénk adott, ezért is nagyon fontos, hogy minden évben tendereztetünk, ami segít abban, hogy minél jobb árakat tudjunk elérni. Hiszen amíg a bónusz mértéke terén nincs mozgástér, addig az árak vonatkozásában nyilván van. Emiatt a megrendelői oldalon felértékelődnek az ügynökségek által nyújtott különböző szolgáltatások.

 

– Az idei év a televíziós sales house-ok terén is újdonságot hozott, lényegében két nagyobb szereplő uralja az egész televíziós piacot. Hirdetői szempontból egy ilyen mértékű piaci koncentráció jó, vagy rossz?

 

– A Richternél abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mind az OTC-nél (vény nélkül kapható gyógyszerek), mind a vállalati márka esetén nagyon jól definiálható a célcsoportunk. Ez pedig meghatározóan egy 30 év fölötti, női, jellemzően vidéken élő célcsoportot jelent. A csatornamix kiválasztása során viszonylag könnyű erre a csoportra célozni. Ez pedig ad számunkra egy optimális csatornamixet, és ez független attól, hogy mekkora a piaci koncentráció a sales house-ok piacán.

 

– A rádiós piacon is voltak változások, a közterületen is a levegőben lóg egy új törvényi szabályozás, illetve újabban egy extra adóteher. Ezek a bizonytalanságok mennyire befolyásolják a jövő évi médiaterveiket?

 

– A Richter Egészségváros programnál évek óta a Class FM volt a médiapartnerünk, ami egy nagyon jó és hatékony együttműködésnek bizonyult. Emellett az OTC-termékek esetén is igénybe vettünk rádióreklámokat. Szeretnénk továbbra is rádiót használni, de csak olyan jöhet szóba, amely országos lefedettséget biztosít és a célcsoport terén nem kifejezetten a fiataloknak szól. A közterületen hasonló a helyzet, eddig is használtuk és a jövőben sem mondanánk le erről, mivel hatékonynak tartjuk. A jövő évi médiapiacra vonatkozó előrejelzések felhívják a figyelmet a közterülettel kapcsolatos bizonytalanságokra. Ennek ellenére jövőre tervezünk ilyen megjelenéseket, de lehet, hogy az erre fordított költésen változtatnunk kell. Ez a bizonytalan helyzet nyilvánvalóan nem segíti azt, hogy a médiatervekben növekedjen a közterület súlya.

 

A hazai kommunikációjukban az egyes termékek mellett igen hangsúlyos szerepet kap a Richter Gedeon márka is. Külföldön is ennyire előtérbe tolják ezt a brandet?

 

– Igen, mert ennek fontos szerepe van. A gyógyszeriparra jellemző a nagyon erős márkakommunikáció, de fontos, hogy legyen egy erős corporate brand, amelynek márkatartalma hitelességet, megbízhatóságot és korszerűséget sugall. Amennyiben ez jól fel van építve, akkor támogatni tudja a különböző termékek kommunikációját.

 

Az interjút teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatja el.

 

Heszler Róbert

  • Megosztom