Az Apple a leginnovatívabb

Az Apple vezeti a világ leginnovatívabb vállalatainak listáját, a második helyen a Google, míg a harmadikon a legnagyobb mobiltelefon-gyártó, a Samsung található. A Booz&Co tanácsadó cég összeállította a kutatás-fejlesztésben élen járó vállalkozások rangsorát is, amelyet a Volkswagen vezet, a társaság 11,4 milliárd dollárt fordított erre a célra a legutóbbi üzleti évében, míg az ebben a mutatóban második Samsung 10,4 milliárd dollárt.

 

Jelentős a technológiai és internetes cégek fölénye a világ leginnovatívabb cégeit bemutató listán a TOP10-ben, hiszen az élmezőnyből 8 vállalat sorolható ebbe a kategóriába. Az Apple sorozatban már negyedik alkalommal végzett az első helyen a Booz&Co tanácsadó társaság által összeállított rangsorban, míg a második helyet a Google szerezte meg. A dobogó harmadik fokára a Samsung jutott fel, a dél-koreai vállalat ugyanakkor a kutatás-fejlesztési költést vizsgálva a második helyen végzett.

 

De a negyedik pozíciót is egy webes cég, az Amazon szerezte meg, míg az ötödik a 3M lett. A közvetlen élmezőnyben szerepel a Microsoft, a 7. pozícióban, míg a Facebook a 10. lett. A General Electric és az autóipar forradalmasítására készülő Tesla Motors került be nem technológiai vagy internetes vállalkozásként a közvetlen élmezőnybe.

 

A Booz&Co összeállította a kutatás-fejlesztésre legtöbbet fordító tőzsdei cégek rangsorát is, ebben a mutatóban a Volkswagen lett az első, az autógyártó 11,4 milliárd fordított erre a célra az utolsó lezárt üzleti évében. A rangsorban a Samsung lett a második 10,4 milliárd dollárral, a kutatás-fejlesztésre 10,2 milliárd dollárt fordító Roche-t és a 10,1 milliárd dollárt költő Intelt megelőzve. Érdekes módon az Apple ebben az összevetésben az első 20-ba sem került be, az almáslogójú cég 3,4 milliárd dollárt fordított erre a tevékenységre.

 

A tanulmány szerint a vizsgált ezer tőzsdei cég összesen 638 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, ami a 9. éve elvégzett felmérés történetében rekordnak számít. Az autóipari, egészségügyi, számítástechnikai és elektronikai cégek adták a globális k+f költés 65 százalékát. A szoftverfejlesztő és internetes vállalatok körében 22 százalékos volt a kutatás-fejlesztési költés növekedése.

  • Megosztom