Az RTL Klub beszáll a kampányba

Az idei országgyűlési választás kampányidőszakában politikai reklámokat is sugároz majd az RTL Klub. Az országos listát állító jelölő szervezetek hirdetései ingyen jelennek majd meg a csatornán. Mindennek fényében nagyon érdekes döntés szültetett.

Az M-RTL közlése szerint a médiacég döntését a törvényi határidőt betartva a Nemzeti Választási Bizottságnál is be fogja jelenteni. A társaság a választási kampány időszakában továbbá internetes sajtótermékén, az rtlklub.hu oldalon fizetett politikai hirdetések megjelenésének is helyet ad, ezen szándékát az Állami Számvevőszéknek határidőben be is jelentette.

Ez egyébként jelentős változás a négy évvel ezelőtti helyzethez, akkor ugyanis nem jelentek meg politikai hirdetések a csatornán. A választási reklámok elhelyezésének részleteiről próbáltuk kérdezni az RTL Magyarországot, azonban egyelőre a hivatalos közleménynél bővebben nem akartak nyilatkozni a döntésük hátteréről.

Pedig igencsak érdekes kérdés, hogy ha nem származik egyáltalán kereskedelmi bevétele egy televíziónak a politikai kampányokból, akkor miért is hoz meg egy ilyen döntést. Mint ahogy az is felmerül, hogy pontosan mennyi reklámidőt adnak majd a politikai pártok számára és milyen műsorsávban. Hiszen mindez komoly befolyással lehet a kereskedelmi partnerek számára biztosított reklámidőre, illetve a tévénézőkre, hogy még több reklámot látnak-e majd a filmek, műsorok előtt, közben, után. Mindenesetre hamarosan jól látható lesz, hogy melyik párt és milyen mértékben használja majd az ország legnézettebb csatornáját kampánycéljaira.

Megkérdeztük a TV2-t is arról, hogy közzétesznek-e politikai hirdetéseket a választási kampányban, amint kapunk választ kérdésünkre, frissítjük összeállításunkat.

Update: A TV2 Csoport sajtóosztálya azt közölte, hogy a törvény által előírt határidőig döntenek a kérdésben.

 

  • Megosztom