Az RTL Group és a ProSiebenSat.1 egyesítéséről beszélt Rabe

Izgalmas gondolatot fogalmazott meg a Bertelsmann és az RTL Group elnök-vezérigazgatója, Thomas Rabe a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjúban, arról beszélt ugyanis, hogy lazítani kellene a német tévépiac szabályozásán, ami lehetőséget adna a két legnagyobb szereplő, az RTL Group és a ProSiebenSat.1 egyesítésére. A lépésre a cégvezető szerint a globális média- és technológiai cégek jelentette kihívás miatt lenne szükség.

Az interjú során Thomas Rabe elmondta, hogy rendkívül fontos lenne, hogy a helyi médiacsoportoknak lehetőségük legyen arra, hogy „nemzeti tévébajnokokat” (nationalen TV-Champion) hozzanak létre. A cikkben a két németországi piacvezető tévétársaság, az RTL Group és a ProSiebenSat.1 egyesítése merül fel, aminek a jelenlegi piaci és szabályozási helyzetben az írásra reagáló szakértők szerint igazából nincs esélye.

Thomas Rabe a szabályozás módosítását és a piaci konszolidáció erősítését a nagy nemzetközi riválisok térhódításával indokolja. Tény, hogy a streaming szolgáltatások egyre népszerűbbek Európában is, ráadásul az elérhető megoldások – mint a Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime Video – mellé már tavaly megérkezett az Apple TV+, és hamarosan a Disney+ is a kontinens több országában elérhető lesz.

A hagyományos tévétársaságok tehát lépéskényszerben vannak, és érezhető is az elmozdulás a digitális platformok és megoldások felé. Itthon például a közelmúltban rajtolt el az RTL Most+, ami egyre több szolgáltatónál érhető el.

Az elmúlt időszakban egyébként mindkét társaságnál komoly szervezeti változások voltak. Az RTL Group új menedzsment struktúrát alakított ki augusztusban, míg a ProSiebenSat.1 esetében három részleget alakítottak ki működési területek szerint. Az e-kereskedelemmel foglalkozik a NuCom, Red Arrow néven fut a gyártórészleg, a tévécsatornákat is magában foglaló szórakoztató üzletág maradt ProSiebenSat.1, igaz ez utóbbinál újabb változás jön. Néhány napja jelentették be ugyanis, hogy ez a részleg SevenOne Entertainment Group néven folytatja majd.

Thomas Rabe 2012 óta dolgozik az RTL Group többségi tulajdonosa, a Bertelsmann elnök-vezérigazgatójaként és ekkor lett a médiacég elnöke is. Az RTL Group vezérigazgatójának tavaly áprilisban nevezték ki.

  • Megosztom