Az év végén is pörgött a turizmus

Tavaly több mint 9 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj bevétele 2018-hoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Különösen erősre sikerült a december, az év utolsó hónapjában 4,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma éves összevetésben.

Tavaly decemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16%-kal emelkedett.

Tíz külföldivendég-éjszakából nyolcat Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 15%-kal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A teljes évet vizsgálva a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal nőtt, összesen 31,3 millió volt. A külföldi vendégek 2,3 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,6 százalékkal kevesebb (15,7 millió, illetve 15,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken a KSH adatai alapján.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 557 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A szállásdíj bevételük még nagyobb mértékben, 9,2 százalékkal bővült.

A SZÉP-kártya felhasználás pedig tavaly elérte a 30 milliárd forintot, a panziókban 34,4%-os, a szállodákban pedig 46,4%-os volt a SZÉP-kártyás költések növekedése.

2019-ben a 10 legfontosabb küldőpiacunk közül szinte mindenhonnan emelkedés volt tapasztalható a vendégéjszakák számában. A legnagyobb növekedés az Izraelből (10,3%), a Romániából (+8,3%) és az Egyesült Királyságból (+4,9%) érkezők vendégéjszakái esetében volt megfigyelhető, de tovább tart a bővülés a Csehországból (+3,5%), az Oroszországból (+3,5%), az Egyesült Államokból (+3,0%), a Lengyelországból (+2,7%) és az Olaszországból (+0,1%) érkező vendégforgalomban is.

2010 óta másfélszer több vendég másfélszer több vendégéjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, amely 2,5-szer nagyobb szállásdíjbevételt eredményezett 2019-ben – írja a KSH gyorsjelentése kapcsán kiadott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  • Megosztom