Az EU is jóváhagyta a Disney nagy üzletét

Tegnap este az Európai Bizottság bejelentette, hogy engedélyezte a Disney számára a 21st Century Fox tévés és mozis érdekeltségeinek megvásárlását, bizonyos feltételek mellett. A 71,3 milliárd dolláros ügyletre az amerikai versenyhatóság már nyáron rábólintott, azzal a feltétellel, hogy a Disney eladja a Fox 22, regionális sportcsatornáját.

Az Európai Bizottság a tranzakció jóváhagyását ahhoz kötötte, hogy a Disney kiszáll Európában a History, H2, Crime + Investigation, Blaze és Lifetime csatornákból. Ezeket az adókat az A+E Television Networks működteti, amiben a Disney 50 százalékos részesedéssel bír. A cégben lévő tulajdonrészéről egyébként a jövőben sem mond le a társaság, közölték a bejelentést követően.

A médiapiac történetének egyik legnagyobb ügylete keretében a Fox tévék, a filmstúdiók, az FX Networks, a National Geographic, a Star India, illetve a Huluban lévő Fox részesedés is a Disney-hez kerül. A tranzakció része volt eredetileg az európai fizetős tévé szolgáltatást nyújtó Sky-ban lévő 39 százalékos Fox részesedés is, azonban a közelmúltban bejelentették, hogy ezt eladják a Comcastnak, ami teljes egészében megveszi a Sky-t.

A Comcast egyébként kiélezett küzdelemre kényszerítette a Disney-t a Fox érdekeltségek megszerzéséért, így a cégnek jelentősen emelnie kellett vételi ajánlatát.

  • Megosztom