Az e-sportban hozna változást a Kaspersky

A Kaspersky megtette az első lépést afelé, hogy az e-sportokban is biztosított legyen a fair play: a vállalat bemutatta új megoldása, a Kaspersky Anti-Cheat béta verzióját, amelynek segítségével a versenyszervezők felvehetik a harcot játékokban való csalások ellen. Az új felhőalapú megoldással a Kaspersky valós idejű csalásészlelést kínál és automatizált jelentéseket oszt meg az ügyféllel, aki aztán saját döntése szerint fegyelmi intézkedést tehet a szabályszegők ellen. A megoldás bejelentésére és bemutatására 2019. szeptember 7-én, a StarLadder Berlin Major 2019-es versenyen került sor.

Az online játékosok napjainkban gyakran találkoznak csalással a játékok során. A legutóbbi Irdeto Global Gaming Survey elnevezésű felmérés szerint mindössze 12%-ra tehető azok aránya, akiknek többjátékos játékélményét még nem rontották el más játékosok tisztességtelen cselekedetei, míg minden harmadik játékos bevallotta, hogy szokott csalni.

A szabályszegők megakadályozhatják a tisztességes vagy profi játékosok versenyekben való részvételét, ami negatív hatással van a játékosok közösségén belüli kapcsolatokra. A csalás emellett egy verseny népszerűségére és hírnevére is hatással lehet, és végső soron csökkentheti a szervezők bevételét vagy a jövőbeli partnerkapcsolatok számát.

Hogy minimálisra csökkentse a tisztességtelen magatartás eshetőségét az online e-sport versenyeken, a Kaspersky bevezette Anti-Cheat csalásellenes rendszerét, amely az e-sport platform API-ján keresztül könnyen integrálható, a játékosokra alkalmazható, és használatával biztosítható a fair play a versenyek online szakaszában, amikor a csalás ellenőrzése különösen nehéz.

A megoldás alkalmazásakor a játékosnak az online versenyben való részvételhez fel kell telepítenie a platform által terjesztett Anti-Cheat klienst. A kliens játékos gépére való feltelepítését követően a megoldás információkat gyűjt a játék menetéről, elküldi azokat a Kaspersky Anti-Cheat felhőbe, ahol megtörténik a gyanús események elemzése. Ezzel egyidejűleg a versenybíró közvetlen, valós idejű jelentéseket kap a csalásokról egy webes kezelőfelületen keresztül. A Kaspersky Anti-Cheat megoldása így technikai bizonyítékkal szolgál a csalásról anélkül, hogy intézkedne a játékossal szemben, ugyanakkor a bíróra és a verseny szervezőire bízza a végső döntés meghozatalát.

Fontos megemlíteni, hogy a csalásészlelés biztosítása során a Kaspersky Anti-Cheat a felhasználói élményt helyezi az első helyre, és nincs hatással a játék folyamatára, illetve nem terheli túl a játékszervereket.

„A fair play rendkívül fontos a játékosok számára, akik meg akarják mutatni, milyen jók és ügyesek egy adott játékban. Ha a népszerű játékokat (pl. CS:GO, PUBG vagy DOTA 2) ellepik a csalók, a becsületes játékosok vagy abbahagyják a játékot, vagy akár örökre feladják az egészet. A megoldásunk ezért megadja a lehetőséget a versenyszervezőknek, hogy stabil egyensúlyt teremthessenek a játékosi közösségben, és figyelemmel kísérhessék a versenyek menetét. A Kaspersky Anti-Cheat bevezetésével a vállalatunk most egy új területen kamatoztatja a rosszindulatú programok és a kiberbűnözés elleni küzdelemben szerzett több mint 20 évnyi releváns tapasztalatát. De továbbra sem szándékozunk a babérjainkon ülni: még az idén bevezetjük a Kasperksy Anti-Cheat megoldást a többjátékos online játékokhoz” – fejtette ki Anton Szelikov, a Kaspersky Anti-Cheat termékfelelőse.

A rendezvényen a Kaspersky a StarLadderrel kötött első kereskedelmi megállapodásának megkötését is bejelentette. A megállapodás értelmében a Kasperksy a StarLaddernek nyújtott szolgáltatásaival lehetőséget biztosít a platform számára az olyan tisztességes és ellenőrzött versenyek szervezéséhez, amelyeken a játékosok és a közönség számára is biztosított a tisztességes játék.

Alexander Chegrinez, a StarLadder üzletfejlesztési igazgatója elmondta: „Sok játékos csalhat azért, hogy a pénzdíjas versenyeken helyezést elérve valódi pénzhez jusson, vagy hogy kvalifikálja magát a versenyekre. Ez az erősödő tendencia alááshatja az e-sport iparágba vetett bizalmat, és csökkentheti az online versenyek népszerűségét. A Kaspersky Anti-Cheat megoldása lehetővé teszi számunkra, hogy az elektronikus játékok területén is hasznosíthassuk a vállalat tömérdek technológiát és tudást felölelő óriási tapasztalatát. Tesztelni fogjuk ezt az új megoldást a versenyeinken, hogy lássuk, milyen gyakran fordul elő a játékosok körében a tisztességtelen magatartás. Meggyőződésünk, hogy az új megoldás még több játékost vonz majd a StarLadder platformjára, és hozzájárul egy egészségesebb játékosi közösség kialakításához.”

A Kaspersky Anti-Cheat megoldása világszerte mindenhol elérhető, célközönségét pedig a játékfejlesztők és az e-sport versenyek szervezői jelentik.

  • Megosztom