Az áprilist is elfelejtenék a szállásadók

Áprilisban is tragikus hónapot zártak a hazai kereskedelmi szálláshelyek, a járvány miatti korlátozások a bevételük 90 százalékát tüntették el a 2019 áprilisi értékhez képest. Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve viszont jelentős növekedés volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma áprilisban 87%-kal esett vissza a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A KSH közlése szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94%-kal csökkent.

2020 áprilisához képest a megfigyelt mutatók növekedése látható, a vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt.

Éves összevetésben idén áprilisban a belföldi vendégek száma 21 ezer fővel, a vendégéjszakáké 76 ezer éjszakával lett nagyobb. A vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 138 ezer volt. Az éjszakák 61%-át szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év áprilisi forgalmat 31, illetve 17%-kal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (közel négyszeres).

A külföldi vendégek száma 20 ezer fővel, a vendégéjszakáké 61 ezer éjszakával nőtt. A szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére növekedett 2020 áprilisához képest. Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,1 milliárd forinttal nagyobb volt, 4,4 milliárd forintra nőtt 2021. áprilisban az egy évvel korábbival összevetve. Ez ugyanakkor a 2019 áprilisi értékhez képest majdnem 90 százalékos csökkenésnek számít.

Az idén január-áprilisi időszakot vizsgálva a kereskedelmi szálláshelyek 81%-kal kevesebb, összesen 797 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 76, a külföldiek 87%-kal kevesebb (512 ezer, illetve 285 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 82%-kal csökkent, és 15,5 milliárd forintot tett ki.

  • Megosztom