Átszervezi print divízióját a Central, megszűnik az Autómagazin

A koronavírus minden ágazatot érintő gazdasági hatásai és az olvasói szokások megváltozása miatt a Central Médiacsoport átszervezi és optimalizálja nyomtatott magazin portfólióját – jelentette be a médiacég. Az átalakítás keretében a kiadó tartalomgyártási központokat hoz létre, integrált tartalomkészítési rendszerre áll át a print divízióban. A bejelentés szerint több nyomtatott termék csak digitális formában él tovább, az Autómagazin pedig az év végével megszűnik.

2021 elejétől a Central középtávú magazin stratégiája a legnagyobb elérésű és legerősebb márkáira fókuszál, melyek a kiadó üzleti eredményének túlnyomó részét adják. A változó fogyasztói igényeknek és a nemzetközi trendeknek megfelelően ez az optimalizálási folyamat és integrációs szemlélet a cég magazin portfólióját stabil üzleti alapon tartva biztosítja magazinmárkái számára az erős piaci pozíciót és egyben a hosszú távú digitális fejlődést is –nyilatkozta a változások kapcsán Lipták Tímea, divízió-igazgató.

A Central piacvezető lapjainak továbbfejlesztése érdekében két tartalmi központot hoz létre.

2021 januártól a Nők Lapja tartalmi központban a Nők Lapja integrált szerkesztősége állítja elő mind a hetilapban, mind a nőklapja.hu digitális felületén, valamint a Nők Lapja szezonális különszámaiban (Tavasz, Nyár, Tél, Kert és virág, Enteriőr, Advent) megjelenő tartalmakat is. A speciális szépség, egészség és lélek tematikájú márkakiterjesztések esetében dedikált főszerkesztő vezetésével szintén ebben a tartalomgyártási központban készülnek a magazinok (Egészség, Psziché, Szépség, Évszakok) a továbbiakban. A Nők Lapja Konyha és különszámai, illetve az Ezotéria-csoport megjelenései változatlan szervezeti felállásban készülnek. A Nők Lapja digitális előfizetéssel továbbra is fizetős szolgáltatásként lesz elérhető a hazai és külföldi célcsoport számára.

A kiadó másik, szórakoztató és szolgáltató tartalmi központjában készülnek a jövőben a piacvezető Story magazin és különszámai, a Best magazin, a szintén piacvezető Színes RTV, RTV műsormagazin és Heti TV magazin, és a női magazinpiac 3. szereplője, a Meglepetés annak saját márkakiterjesztéseivel együtt (Retro, Nők és Nyár, Horoszkóp, meglepetes.hu).

2021-ben a National Geographic továbbra is 12 nyomtatott lapszámmal jelenik meg, míg a Marie Claire 6 megjelenéssel lesz elérhető az újságárusoknál. A prémium célcsoportot elérő licenszmárkák (Marie Claire, National Geographic és Cosmopolitan) online tartalmai a Central digitális portfóliójába integrálva fejlődnek tovább, mellyel a márkák a legújabb digitális trendeknek megfelelő tartalmi és vizuális megoldásokkal érik el a kiemelten fontos, magas vásárlóerejű célcsoportokat.

A speciális tematikák digitális térben való tartalomfogyasztásának megerősödése miatt a kiadó januártól a szegmensvezető babaszoba.hu tartalmaival célozza a Kismama magazin célcsoportját és ezzel párhuzamosan szünetelteti a Kismama magazincsalád nyomtatott kiadását. A Well&Fit magazin tartalma januártól szintén csak digitálisan lesz érhető. A hazai autós piac jelentős csökkenése miatt az Autómagazin és különszámainak megjelenése lezárul 2020. december végén, azonban nem maradnak autós tartalom nélkül sem az olvasók, sem a hirdetők, hiszen a Vezess.hu-n minden autós téma megtalálható a jövőben is.

A megváltozott olvasói szokások miatt a tartalmi újítások mellett az előfizetési csatornák digitális fejlesztése is kiemelt fontosságú marad a Central stratégiájában a következő időszakban is. A kiadó 2021-től előfizetési csatornáinak digitális továbbfejlesztésére fókuszál.

„Nyomtatott magazin portfóliónkban a hagyományos, fizikai terjesztési és értékesítési pontok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a digitális platformok. Idén novemberig a kiadó saját webshopján, a magazincentrum.hu-n keresztüli print és digitális előfizetés-értékesítés 67 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Jövőbe mutató digitális irányunk a szintén előfizetői konstrukcióban kínált digitális tartalomszolgáltatás. A nőklapja.hu elindítása csak az első lépés volt azon az úton, amit a Central paywall-stratégiájában kijelöltünk” – mondta el Tóbiás Andrea stratégiai terjesztési igazgató.

  • Megosztom