Átalakítja a mobilozási szokásokat az 5G

Máshogy használják az okostelefont azok, akik már 5G-n mobiloznak, mint a 4G-t használók – derül ki az Ericsson kutatásából. Az 5G-sek többet játszanak a felhőben, jóval több időt szánnak 4K streaming videókra és virtuális és kiterjesztett valóság tartalmakra.

Több mint 1,3 milliárd felhasználó, köztük 220 millió 5G felhasználó szokásait mutatja be az eddigi legnagyobb 5G felhasználói felmérés. Az Ericsson ConsumerLab tanulmányának egyik legfontosabb megállapítása, hogy az 5G már most új felhasználói szokások megjelenését eredményezte. A korai 5G felhasználók több időt töltenek felhőből streamelt videójátékokkal és AR-t (kiterjesztett valóság) használó alkalmazásokkal.

Az 5G-t használók például hetente átlagosan két órával játszanak többet felhőből streamelt játékokkal, mint a 4G-sek. De jelentős különbség van a zene streamelésben is, ezt 1 óra 16 perccel hosszabban csinálják, míg a nagy felbontású videók streamelésére 1 óra 11 perccel fordítanak.

Az 5G-sek átlagosan egy óra 11 perccel több időt töltenek virtuális valóság tartalmak fogyasztásával és egy órával több élő közvetítést és 360 fokos videót néznek, mint a 4G-s felhasználók.

Az 5G felhasználók elégedettek a sebességgel, nagyjából 70 százalékuk azonban elégedetlen az innovatív szolgáltatások és az 5G képességeit valóban kihasználó új alkalmazások elérhetőségével. Ezenfelül 20-30 százalékkal többet is fizetnének olyan 5G előfizetésekért, amelyekben kifejezetten az 5G-re épülő extra szolgáltatások is benne vannak.

A világjárvány miatti korlátozások nagy szerepet játszottak abban, hogy az 5G korai felhasználóinak nagy része főként beltéren használta a technológiát. A beltéri lefedettség fontos az embereknek, ötből egy 5G mobilfelhasználó arról számolt be, hogy az 5G kapcsolat nyújtotta előnyök miatt kevesebbszer csatlakozik a wifire beltéren. A felhasználók kétszer fontosabbnak jelölték meg a beltéri lefedettséget, mint a sebességet vagy az akkumulátor élettartamát.

A kutatás öt ajánlást is tesz a szolgáltatók számára, melyek mentén haladva rövid és hosszútávon is jobban kielégíthetik a felhasználói igényeket. Ezek között szerepel az 5G-vel kapcsolatos ismeretek bővítése és az 5G használat előnyeinek megismertetése, de fontos lenne a bel- és kültéri lefedettség egyenletes minőségének biztosítása is. A még gyorsabb terjedés és intenzívebb használat érdekében nagyobb figyelmet kell fordítani a felhasználók igényeire válaszoló új 5G használati módok bevezetésére, valamint a már meglévő és a jövőben megvalósuló használati módok elérhetőségének bővítése partnerek révén. Fontos lenne az is, hogy az új 5G szolgáltatások hálózati követelményeihez alkalmazkodjanak.

  • Megosztom