Árvita miatt maradhatunk le a topfociról

Alaposan bevásárolt közvetítési jogokból a TV2 Csoport, Bajnokok Ligája, az olasz és spanyol bajnokság is szerepel már a portfóliójukban a korábban megszerzett Premier League mellett, azonban könnyen lehet, hogy a műsorterjesztőkkel kialakult árvita miatt a legnépszerűbb ligák első heteinek eseményeiről lemaradunk.

Az idei Media Hungary konferencián jelentette be Fischer Gábor, a TV2 programigazgatója, hogy BL, spanyol és olasz foci is lesz a médiacég kínálatában és ehhez még legalább egy új csatornát is indítanak. A Spíler 2 augusztus 11-én el is indult, azonban a 444.hu összeállítása szerint egyelőre nem lehet nézni gyakorlatilag sehol. A spanyol és az olasz bajnokságban is a hétvégén indul az új szezon, azonban a hírportál beszámolója alapjána a TV2 Csoportnak még nincs szerződése a kábelszolgáltatókkal arról, hogy felveszik a csatornát a kínálataikba.

A 444.hu írása szerint az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó médiacég milliárdokat költött közvetítési jogokra. A társaság persze szeretné viszont látni ezt az összeget, és a portál úgy tudja, hogy havonta nagyjából 130 forintot kértek felhasználónként a szolgáltatóktól. A három nagy közül azonban a Telekom és a UPC magasnak tartja az árat, míg a DIGI-vel amúgy is rossz a viszony, hiszen a Teszári Zoltán tulajdonában lévő szolgáltató – ami az Invitel megvásárlásával piacvezető lett a tévés szegmensben – saját sportcsatornákkal is rendelkezik, így tartalmi szempontból riválisa a TV2-nek.

A 444.hu megkérdezte a szolgáltatókat, a DIGI nem reagált, de a UPC és a Telekom válaszai sem biztatóak. Előbbi annyit közölt, hogy egyelőre nincs információ arról, hogy a csatornakínálatába bekerül-e Spíler 2 adása, míg utóbbi annyit írt, hogy a Spíler2 csatorna kapcsán folyamatos az egyeztetés arról, a Spíler csatornákon elérhető új sporttartalmak hozzáférhetővé váljanak számukra.

A helyzet egyre sürgetőbb mindkét oldal számára, hiszen a TV2-nek vissza kell pótolni a sokmilliárdos licenszdíjat, ugyanakkor a műsorterjesztő cégek sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a nézők egyre hangosabban követelik a topligákat. A helyzetet bonyolítja, hogy az olasz Serie A tévés jogainak értékesítésében változás történt, így az ettől a szezontól Cristiano Ronaldo-t is foglalkoztató bajnokság kapcsán még nem dőlt el, hogy ki közvetítheti itthon, és bár a TV2 nyilván licitál erre a csomagra, de lehet, hogy a Digisport is versenybe száll érte.

  • Megosztom