Angela Merkel az év embere a Financial Times-nál

A TIME után egy újabb tekintélyes lap, a Financial Times is az év emberévé választotta Angela Merkel német kancellárt. A gazdasági napilap hétfői indoklása szerint a menekültválság közepette Merkel alig néhány hét leforgása alatt átalakult a világ és a németek szemében egyaránt.

 

Nemrég egy palesztin diáklánynak, aki attól félt, hogy a német hatóságok visszaküldik a libanoni menekülttáborba, ahonnan érkezett, a kamerák előtt még azt mondta, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, nem sokkal később viszont menekültek százezreit fogadta a háború dúlta Szíriából – írja beszámolójában az MTI.

 

Ezzel nagy kockázatot vállalt, és korántsem biztos, hogy ez beválik. Ha azonban igen, akkor Angela Merkel biztosította helyét Németország nagyformátumú kancellárjai között. Azzal, hogy nyitva hagyta Európa kapuit több mint egymillió, zömmel muszlim menekült előtt, Merkel ugyanannyira tartós örökséget hagy majd maga után, mint egykori mentora, Helmut Kohl volt kancellár, akinek hivatali idejében egyesült ismét Németország és született meg az euró. A Financial Times ebből a meggondolásból választotta Angela Merkelt a 2015-ös év személyiségévé – áll az indoklásban.

 

A lap szerint Merkel válasza a menekültválságra alapvetően felrázta egész Európát, és Németország sem lesz már a régi többé. “Az óvatos” Angela Merkel – akár jobb, akár rosszabb irányban – egy egész kontinenst alakít éppen át merész döntésekkel. Ha kudarcot vall, akkor is kitörölhetetlen nyomot hagy maga után – hangsúlyozza a Financial Times.

 

A német kancellár tevékenységének megítélését jól mutatja, hogy a múlt héten kiderült, a TIME magazin is az év emberének választotta.

  • Megosztom