Aggódnak az automatás cégeknél

Január 1-jétől az online kasszákhoz hasonlóan bekötik az ital- és ételautomatákat is az adóhatósághoz. Ez tönkreteheti az évente 20-25 milliárd forintos forgalmat bonyolító szektort.

A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint január 1-jével kell online-ná tenni az automatákat. Bár régóta szó van róla, a tárca rendelettervezete meglepte az érintetteket: szerdán jelent meg a kormány honlapján, és csak csütörtökön, a hivatali munkaidő végéig véleményezhették – írja a Világgazdaság.

A tervezet hidegzuhanyként érte az automatás cégeket, és kongatják a vészharangot, hogy ez tönkreteheti az évente 20-25 milliárd forintos forgalmat bonyolító szektort. A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, a tervezet egy gyászjelentés, amellyel sok év egyeztetése veszett kárba.

Szöllősi Balázs szerint a jogszabályból kimaradtak azok a pontok, amelyekben megállapodtak a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Az automatásoknak három kérése volt: a megoldás tisztítsa a piacot, növelje az állam bevételeit, és zökkenőmentes legyen a bevezetése. A rendelettervezetből mindhárom pontnak nagyjából az ellenkezője fog következni a szövetség elnöke szerint: növekvő feketegazdaság az automatapiacon, csökkenő állami bevételek és bevezetési problémák, mint az online pénztárgépeknél.

Az automata felügyeleti egységgel kapcsolatban is sok a tisztázatlanság: ilyen eszközt állítólag senki sem látott még, senki sem tudja, mennyibe fog kerülni, és mennyi lesz a havi üzemeltetési költsége. A piacon az a hír járja, hogy egy egység 100-150 ezer forintba is belekerülhet, és abszurdnak tartják, hogy ekkora költsége lehet a bekötésnek miközben sok használt italautomata alig ér többet 50 ezer forintnál. A szövetség elnöke szerint egy ekkora költségre nem elég tőkeerősek ezek a vállalkozások.

Azzal sincsenek kibékülve az érintettek, hogy havonta 3–10 ezer forint körül alakulhat a NAV-val való kapcsolattartás költsége automatánként. Sok gép esetében ennél kevesebb a havi átlagos nettó árrés, vagyis az üzemeltető cégek nagy része nem fogja tudni kitermelni – mondta Szöllősi. A szövetség elnöke azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ezután sokkal drágább lesz az automatás kávé és a csokoládé, ha egy cég nem akarja lehúzni a rolót.    

  • Megosztom