A Pick és a Rába vezetik a hazai márkalistát

A Rába az üzleti (B2B), míg a Pick a fogyasztói (B2C) kategóriában nyerte el a Figyelő MagyarBrands díját. A kezdeményezés célja, olyan magyar vonatkozású márkák díjazása, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői lehetnek hazánkon kívül is.

A médiát az MTI képviseli a legjobbak között, amely az üzleti márkák rangsorában a második lett. Érdekesség, hogy két gyógyszergyártó és két nyomdacég is felkerült a tízes toplistára az üzleti márkák között. A fogyasztói kategóriában az élelmiszeripar az uralkodó, a Pick mellett a Gyulai, a Zwack, a Kalocsai paprika és a Gundel is szerepel az első tízben. Mellettük a porcelánmanufaktúrák teljesítettek jól, a Herendi, a Zsolnay és a Hollóházy is az élvonalba került.

A fogyasztói kategóriában a Figyelőben olvasható 50-es toplista vezetője a Pick száz százalékig magyar tulajdonú, vezetésű, és kizárólag hazai munkaerőt foglalkoztató cég, ez azonban a Kalmopyrin és a Zwack Unicum kivételével az első tíz helyezett mindegyikére igaz. A kizárólag külföldi kézben lévő vállalatok márkái közül a Törley teljesített a legjobban: a hazai munkavállalók foglalkoztatása mellett a kedveltsége hozott számára pontokat. A sörök versenyét a Dreher nyerte, a Soproni viszont ismertségben több pontot kapott, és rávert az amúgy kedveltebb Borsodira és Arany Ászokra – holott utóbbiak több magyar felsővezetővel is büszkélkedhetnek. A lista nagy meglepetése, hogy sem a Sport szelet, sem a Pöttyös Túró Rudi nem került az első ötven közé. A Tibi a hazai menedzsment és a részben magyar tulajdonos miatt került a listára.

A MagyarBrands díjra idén a Superbrands zsűrije és egy négy fős bizottság jelölte az egyes márkákat, 2011-től azonban már a magukat hazainak érző márkák önállóan is pályázhatnak. „Célunk az volt, hogy hiteles, megalapozott módszertanon nyugvó minősítési rendszert hozzunk létre” – mondta Wiszkidenszky András, a Superbrands Magyarország igazgatója, hozzátéve: a zsűri publikus adatok alapján és legjobb tudásuk szerint pontozott és ez alapján alakult ki a Figyelőben nyilvánosságra kerülő lista.

A MagyarBrands program a márkákat hét kritérium alapján értékeli. Ebből négy – tradíció, menedzsment, foglalkoztatás, tulajdon – számszerűsíthető, nyilvánosan elérhető adat. A brand ismertségét a fogyasztói márkák esetében reprezentatív fogyasztói kutatás alapján a GFK Hungária piackutató cég méri, az üzleti brandek esetében pedig szakmai zsűri pontoz. Fontos szempont még a márka jó hírneve és az is, hogy a vevők alapvetően pozitívan viszonyuljanak hozzá, vagyis szeressék, valóban magukénak érezzék azt.

A magyar márkák idei, első alkalommal összeállított toplistája az értékelés során szerzett pontszámok alapján alakult ki, mely a csütörtökön megjelenő Figyelőben olvasható elsőként. A helyezéstől függetlenül összesen 100 fogyasztói és 50 üzleti (B2B) márka viselheti majd egy éven át a MagyarBrands logóját. A jövő évi pályázatot november negyedikén írják ki, és arra 2011. május 31-ig lehet jelentkezni. A teljes MagyarBrands listát a november 4-i, csütörtöki konferencián ismertetik, melyet Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyit meg.

 

 

A MagyarBrands üzleti (B2B) márkáinak első 10 helyezettje

HELY

MÁRKA

PONT

GYÁRTÓ

1.

Rába

93,29

Rába Járműipari Holding Nyrt.

2.

MTI

92,06

Magyar Távirati Iroda Zrt.

3.

Egis

89,76

Egis Gyógyszergyár Nyrt.

4.

Richter

89,73

Richter Gedeon Nyrt.

5.

BÉT

86,47

Budapesti Értéktőzsde Zrt.

6.

Ajka Kristály

85,43

Ajka Kristály Üvegipari Kft.

7.

Gyomai Kner

83,29

Gyomai Kner Nyomda Zrt.

8.

Mafilm

82,45

Mafilm Zrt.

9.

Révai

82,18

Révai Nyomda Kft.

10.

Videoton

81,43

Videoton Holding Zrt.

 

A MagyarBrands fogyasztói márkáinak első 10 helyezettje

HELY

MÁRKA

PONT

GYÁRTÓ

1.

Pick

94,76

Pick Szeged Zrt.

2.

Gyulai

90,35

Gyulai Húskombinát Zrt.

3.

Herendi

86,01

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

4.

Zsolnay

84,76

Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

5.

Zwack Unicum

84,08

Zwack Unicum Likőripari Nyrt.

6.

Kalocsai Paprika

82,40

Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.

7.

Hollóházi

80,21

Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.

8.

Gundel

80,16

Gundel Kft.

9.

Kalmopyrin

79,74

Richter Gedeon Nyrt.

10.

Ibusz

78,87

Ibusz Utazási Irodák Kft.

 

 

  • Megosztom