A német államfő tájékozódik a magyar médiahelyzetről

Joachim Gauck német államfő azt mondta budapesti látogatása alkalmából, utánanéz, van-e felelőssége a Deutsche Telekomnak az Origónál történt főszerkesztőváltás ügyében.

A német államfő vasárnap egy ünnepi találkozón azt mondta az Origo főszerkesztőjének leváltásával kapcsolatban, hogy ez fontos ügy, és utánanéz majd, hogy mekkora ebben a német felelősség – számol be a Népszabadság a vasárnapi vacsorán résztvevők elmondása alapján. A vacsorán többek között résztvevő Kőszeg Ferenc azt mondta az államfőnek, hogy a magyarországi mobilpiacért (frekvenciáékért) folyó harc lehetőséget ad arra, hogy a magyar kormány nyomást gyakoroljon az Origo tulajdonosaira. Az államfő munkatársai a beszélgetés során jegyzeteket készítettek, és azt mondták, mindenképp utánanéznek az ügynek.

Joachim Gauck egyébként a Terror Háza Múzeumban eredetileg nem akart aktuálpolitikáról beszélni, de végül mégis úgy döntött, hogy megteszi. Beszédében arról szólt, hogy “nemcsak a terror jelent veszélyt a demokráciára, hanem az állami túlhatalom, arrogancia is”.

Az Origo tulajdonosa a Magyar Telekom, melynek többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom. Korábban a társaság cáfolta, hogy politikai nyomásra távolították el Sáling Gergőt.

  • Megosztom