A kormány a “gyarmatosító” RTL-ről

Tovább folytatja az RTL elleni párbaját a kormány. Ezúttal a Miniszterelnökséget irányító miniszter, Lázár János ment neki a médiavállalatnak, mely mostanában többször is bemutatott a miniszterelnök számára kínos ügyeket. Lázár János szerint ez a bizonyítéka annak, hogy az RTL gyarmatnak tekinti Magyarországot. Orbán Viktor jobbkeze korruptnak nevezte a médiavállalatot.

Az RTL vezetői azt gondolják, törvényen felül állnak, nekik nem kell adózniuk – mondta a pénteki Napi Gazdaságban megjelent interjújában Lázár János.

Azzal kapcsolatban, hogy a csatornán az elmúlt napokban megszaporodtak a kormány tevékenységével és Orbán Viktor családjával foglalkozó hírek, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: ezt akkor engedi meg magának egy vállalat egy országgal, annak lakosaival szemben, ha gyarmatnak tekinti – számol be az MTI.

“Ez már a Bertelsmann-csoport és a nemzetközi médiavállalatok számára a legsúlyosabb dolog, mert az RTL Klub bebizonyítja, korrupt vállalkozás” – fogalmazott a politikus, aki kérdésként vetette fel: eddig miért nem voltak ilyen híradások.

Hozzátette: “ha nem kell adózni, akkor nincs lejárató műsor, ha kell, akkor pedig Orbán Viktor édesapjával, lányával vagy barátjával, Mészáros Lőrinccel foglalkoznak. Egy európai uniós országban ez elképzelhetetlen”.

Lázár János arra a kérdésre, elképzelhető-e az, hogy más területeken, ahol extraprofit keletkezik, különadót vezet be a kormány, azt mondta: ezt mérlegelni fogják a 2015-ös költségvetés összeállításakor.

Lázár János a napokban is nyilatkozott már médiaügyekben. Néhány nappal ezelőtt például a luxusútjairól tényfeltáró cikksorozatot közlő Origo főszerkesztőjének eltávolításának ügyében a menesztett főszerkesztőt arra szólította fel, hogy nyilatkozzon távozásának körülményeiről, ha egyenes ember, de az RTL-ről is adott már a hetekben nyilatkozatot. Akkor azt mondta, hogy az RTL fenyegeti az országot.

Az RTL Klub Híradója az elmúlt napokban több riportban is foglalkozott a kormány számára kínos ügyekkel, így például Orbán Viktor miniszterelnök családjának meggazdagodásával és a felcsúti polgármester sokáig eltitkolni próbált jelentős vagyonával. Érdekesség, hogy a napokban az RTL Híradóban történő adásba kerülést megelőző 1 órával az MTI-nél, majd később a köztelevízió Híradójában tiltakozott a kormány új szóvivője az egyik RTL-es bejátszás miatt. A tévétársaság azonban nem engedett a kormányzat előzetes nyomásgyakorlásának, és mindezek ellenére is adásba engedte az anyagot. Az RTL kritizált tényfeltáró riportjai elérhetők a YouTube-ról, az RTL Klub hivatalos csatornájáról is.

Friss fejlemény az is, hogy eközben az Amerikai Egyesült Államok képviselője az EBESZ-nél aggodalmát fejezte ki a magyarországi sajtószabadságért.

  • Megosztom