A Fidesz uralja a híradókat

A hazai híradókban minden korábbinál alacsonyabb szintre süllyedt a politikai hírek aránya a Republikon Intézet friss elemzése szerint. Az ilyen típusú híradásokat a Fidesz uralja, a tudósítások háromnegyede szólt a kormánypártról a 29. és 30. heti esti híradókban.

A híradók tájékoztató funkciója teljesen háttérbe szorult, a műsoridő túlnyomó többségét bulvárhírek töltik ki: bulvártartalom éri az átlagos hírfogyasztót tíz esetből hétszer. Az RTL Klub híradójában kilenc, a TV2-n futó Tényekben tizenegy bulvárhírre jutott egy politikai hír. A 29-30. hét a Fidesz töretlen médiafölényét hozta: a kormánypártról szól a politikai hírek több kétharmada, ill. négyötöde. A vizsgált hetekben fordult elő ugyanakkor először, hogy mindkét kereskedelmi csatorna híradójában a köztévénél is magasabb arányban jelentek meg a Fideszről szóló hírek. Ezek a hírek ráadásul többnyire támogatóan, kevés kritikával mutatják be a kormányt: a politikai hírek közel fele egyértelműen támogató a kormánnyal szemben, míg kritika csak a hírek ötödében fogalmazódik meg.

 

A 29-30. heti híradások alapján a három televízió közül az M1 Híradója tekinthető leginkább kormánypártinak, a Fidesz szereplése és a kormányt támogató hírek aránya alapján. Az RTL Klub hírszerkesztési gyakorlatában törekszik a semlegességre, míg a TV2 hírműsora a másik két hírműsor között található e tekintetben – derül ki a Republikon Intézet elemzéséből. A két kisebb ellenzéki párt továbbra is kiszorul a híradókból, sem a köztévé sem a kereskedelmi csatornák politikai híreiben alig hallani róluk: a Jobbik még Gyöngyöspatán szerzett győzelmével sem tudott 10% fölé kerülni a hírekben.

 

Orbán Viktor háttérbe vonult a vizsgált két hétben, helyét a 30. héten Szijjártó Péter vette át: a miniszterelnöki szóvivő egymaga több mint háromszor annyit szerepelt, mint Kovács László, és négy és félszer annyit, mint az LMP frakcióvezetője, Schiffer András. Méréseink Kovács László fokozott aktivitását mutatják. Az MSZP korábbi elnöke nemcsak a 30. hét legtöbbet szereplő ellenzéki politikusa volt, de a 29. héten is ő a második legtöbbet megszólaló szocialista politikus.

 

A Republikon Intézet elemzése szerint a köztévé híradójának van a legkisebb hatása: az M1 Híradójának nézettsége alig több mint harmada az RTL Klub és alig negyede a Tv2 nézettségének.

  • Megosztom