A fiatalok Amerikába mennének

A nyaralási szezonban a Klikkmánia keresőmarketing ügynökség és az STA Travel utazási iroda közös kutatásában a 18–24 év közöttiek utazási szokásait vizsgálta meg internetes kereséseik alapján. 

Az elemzésből kiderül, hogy a teljes látogatottság alapján még mindig az egzotikus országok és városok a legnépszerűbbek. A listát az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és legfényűzőbb városa, Dubaj vezeti Thaifölddel párhuzamosan – mind a két kulcsszóra átlagosan 1300 keresés érkezett havonta. A legkeresettebb távoli szigetnek Indonézia talán legszebbike, Bali bizonyult. A „Bali utazásra” átlagosan ezer keresés jellemző havonta.

A fiatal generációról a kutatás alapján elmondható, hogy külföldi utazásaik célpontjául előszeretettel tűzik ki az Amerikai Egyesült Államokat. Az USA-n belül az ország legnépesebb városába, New Yorkba vágynak leginkább a 18–24 év közöttiek, de sokakat vonz a pálmafákkal és homokos tengerpartjával Miami is. De nem mindig szeretnének ennyire messze utazni: Törökország is előkelő helyen szerepel a keresések alapján.

A törökök után a britekhez vágynak leginkább a vizsgált korosztály tagjai, Anglia fővárosába, Londonba. A kutatás alapján népszerű úti célnak számít a 18–24 év közöttiek körében Európa kiemelkedő kulturális városa, Párizs is. A teljes korcsoportra jellemző, hogy a hazánkhoz legközelebb Prágába keresnek kedvező utazási lehetőségeket, köszönhetően többek között annak is, hogy a cseh fővárosban egy hosszú hétvégét akár pár tízezer forintból is ki lehet hozni.

A teljes korcsoport kereséseiből megállapítható, hogy szeretnének olcsón utazni, amit mi sem bizonyít jobban, mint a havi átlagos 14 800 keresés az „olcsó repülőjegy”, 1600 keresés a „last minute repülőjegy”, és megközelítőleg ezer a „fapados repülőjegy” kulcsszókra. A 18–24 éves korosztálynál a kedvezményes utazási feltételeken kívül a kutatásból az is kiderül, hogy szeretik a kényelmet, és ha már van jogosítványuk, külföldön is előszeretettel használnák azt, mivel havonta közel 700-an ütik be a keresőbe az „autókölcsönzés” szót.

A kedvező utazáshoz a szállás optimalizálása is elengedhetetlen, amihez modern, új lehetőségeket keresnek. A couchsurfing erre nyújt alternatív megoldást, és népszerűsége egyre nagyobb a fiatalok körében, hiszen a szállásadó legtöbbször nem csak a vendéglátó szerepét tölti be, hanem az idegenvezetőét is. Természetesen csoportos utazásnál nem kézenfekvő ez a megoldás, de az egyedi utaknál a kalandvágyók számára ideális lehet.

  • Megosztom