A Disney-vel volt az Erő

Nagyon bejött az új Star Wars film a Disney-nek, a tavaly decemberben a mozikba került alkotásnak meghatározó szerepe volt a cég kiemelkedően jó utolsó negyedévében. A nyereség közel harmadával nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

 

Tavaly az utolsó negyedévben 15,24 milliárd dolláros bevételt ért el a Walt Disney Co., ez 14 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A cég nyeresége a 2015 október-decemberi időszakra eső első üzleti negyedévben 2,88 milliárd dollár volt, ami éves összevetésben 32 százalékos bővülést jelent.

 

Tőzsdei elemzők számítottak a magas nyereségre, de nem ekkorára. A Star Wars hetedik epizódja, Az ébredő Erő bemutatása után mindössze tizenkét nap alatt, egymilliárd dollár bevételt hozott a mozikban a Disneynek, ami szintén rekord. Ilyen rövid idő alatt egyetlen film sem hozott még egymilliárd dollár bevételt – írja beszámolójában az Mti.

 

A kétmilliárdos bevételt a hét végén érte el a Star Wars hetedik epizódja és rohamtempóban közelíti a két eddigi legsikeresebb hollywoodi film, a 2009-es Avatar és az 1997-es Titanic 2,8 milliárd és 2,2 milliárd dolláros bevételét.

 

A film sikere a Disney filmipari üzletága, a Studio Entertainment bevételét 46 százalékkal, 2,721 milliárd dollárra, üzemi eredményét pedig 86 százalékkal, 1,014 milliárd dollárra emelte.

 

A filmipari üzletág, az élménypark üzemeltető üzletág (Parks and Resorts), illetve a fogyasztói cikkeket forgalmazó franchise üzletág (Consumer Products & Interactive Media) magasabb forgalma és nyeresége bőven ellentételezni tudta a Disney legfőbb bevételi forrása, a kábeltévé üzletág (Media Networks) üzleti eredményének csökkenését. A Media Networks bevétele a pénzügyi év első negyedévében az egy évvel korábbiról 8 százalékkal, 6,332 milliárd dollárra emelkedett, üzleti eredménye pedig 6 százalékkal 1,412 milliárd dollárra csökkent.

  • Megosztom