A stratégiai cégek közé kerültek a kiadók is

A hazai médiapiaci szereplők számára fontos változást hozott a tegnapi Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet, ugyanis többek között a kiadói tevékenységet végző vállalkozások is bekerültek a stratégiai jelentőségű társaságok közé.

A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges tevékenységi körök meghatározásáról szóló korábbi rendeletet módosították, így a kiadói tevékenység; a film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás; műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás is bekerült az érintett tevékenységi körök közé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekre a cégekre is ugyanúgy vonatkoznak azok a megkötések, mint amelyeket korábban stratégiai jelentőségűnek minősítettek, mint például az energiaszolgáltatásban érintett társaságok.

Ez egyben azzal is jár, hogy jelenteniük kell, ha valamilyen változás történik például a tulajdonosi struktúrájukban, vagy tőkeemelést hajtanak végre, esetleg kötvényt bocsátanak ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenek – írja összeállításában az új jogszabályról beszámoló mfor.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet egyébként a korábbi, június végi határidőt kitolta, és most már 2021. december 31-ig kötelesek az érintett vállalkozások jelentene a már említett változásokat.

A kormányrendelet egyébként a stratégiai ágazatok közé sorolta a felsőfokú oktatást, illetve az oktatást kiegészítő tevékenységet is, vagyis az egyetemeknek is jelenteniük kell az esetleges változásokat.

 

 

  • Megosztom