A Spotify miatt kerülhet bajba az Apple

Vizsgálatot indíhat az Apple ellen a Spotify panasza alapján az Európai Bizottság, a svéd online zeneszolgáltató álláspontja szerint az App Store-ban hátránnyal indulnak az Apple-termékek riválisai.

Az Index beszámolója szerint a Financial Times forrásaira hivatkozva írt arról, hogy az elkövetkező hetekben megindulhat az EB nyomozása a Spotify bejelentése nyomán. A svéd zeneszolgáltató ügyvezetője, Daniel Ek azt mondta, sokallják az Apple részesedését a feliratkozásokból befolyó bevételükből, valamint úgy gondolják, hogy az amerikai cég saját alkalmazásai olyan előnyöket élveznek a platformon, ami hátrányosan érinti a külsős versenytársakat. Ezen kívül azt is állítják, hogy az Apple visszadobja a frissítéseiket és ugyan az Aple Musicot integrálják, amibe csak tudják, a Spotify számára ezt direkt ellehetetlenítik.

Bár hivatalosan még egyik cég sem nyilatkozott a vizsgálatról, az Apple korábban már cáfolta a most felhozott panaszok egy részét. A társaság szerint az App Store-ban lévő alkalmazások 84 százaléka nem fizet nekik semmit, köztük a Spotify ingyenes, reklámokkal teli verziója se. Vagyis a Spotify csak az App Store-on keresztül feliratkozók után fizet, ami töredéke az összes előfizetőjüknek – írja összeállításában az Index.

Az Apple-nek van mitől tartania, hisz az EB korábban megbüntette a Microsoftot és a Google-t is pont azért, mert a saját böngészőiket és szolgáltatásaikat helyezték előtérbe a Windows és az Android ökoszisztémáin belül.

  • Megosztom