A sajtószabadságról rendeznek konferenciát

Sajtószabadság Konferenciát szervez a Ringier Axel Springer a European Magazine Media Association (EMMA) és a European newspaper publishers’ association (ENPA) Pozsonyban, március 5-én.

A konferencián az Európai Bizottság és Parlament, valamint a szlovák kormány képviselői, illetve kiadók és újságírók vesznek részt Európa minden részéről, hogy megvitassák, hogyan alkothatnak olyan kereteket, amelyek bátorítják az újságírást és lehetővé teszik, hogy kritikusan és függetlenül dolgozhassanak a demokratikus társadalmak érdekében.

Ma van egy éve, hogy meggyilkolták a szlovák oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Az újságíró a Ringier Axel Springer egyik szlovákiai érdekeltségénél, az Aktuality.sk-nál dolgozott, és főként szlovák üzletemberek adócsalási ügyeivel, illetve az ottani politikai vezetéssel való összefonódásukkal foglalkozott. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg az otthonukban.

„Ján Kuciak and Martina Kušnírová meggyilkolása elmosta a láthatatlan vonalat az újságírók és olvasóink között. Összefogtunk, hogy harcoljunk a szabadságért és a demokráciáért, amelyek nehéz helyzetben van hazánkban, még most, 30 évvel a Bársonyos Forradalom után is. Meg kell védenünk ezeket. Nagyon fontos, hogy a független média nincs egyedül ebben a küzdelemben” – mondta el Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztője.

„Ami Jánnal történt mindig emlékeztet minket arra, hogy ki kell állnunk, hogy megvédjük az újságírókat annak érdekében, hogy biztosítsuk a szabad társadalmak alapját. A kritikus és független újságírás az egyik kulcsfontosságú pillére a demokráciának. Az újságíróknak felszínre kell hozniuk a tényeket, fenn kell tartaniuk a döntéshozók elszámoltathatóságát és ki kell állniuk a demokratikus értékek mellett. Fontos küldetésük van és nekünk lehetővé kell tennünk, hogy ezt végbevigyék a mai világban” – fogalmazott Mark Dekan, a Ringier Axel Springer Media AG vezérigazgatója.

„Ján Kuciak igazságtalan meggyilkolása erős figyelmeztető jel az Európai Unió és a tagállamok számára, hogy mennyire fontos folyamatosan arra törekedni, hogy fenntartsuk a demokráciát és megvédjük az újságírókat és a médiát, akik kulcsfontosságú pillérei a nyílt demokráciáknak” – tette hozzá Valdo Lehari Jr., az ENPA alelnöke.

  • Megosztom