A nyaralás alatt sem mondunk le a jó netről

A magyarok háromnegyede nyaralás során is ragaszkodik a jó minőségű internethez, sőt, 38 százalékuknál szóba sem jöhet olyan szállás, ahol nincs megfelelő netkapcsolat – derül ki a Szallas.hu és a Telekom közös felméréséből. A szállások kiválasztásakor a többség megnézi azt is, mit írnak az utazók a net minőségéről a szálláshelyek értékeléseiben.

Akár pihenéssel, akár munkával vegyes kikapcsolódással töltjük az időt egy nyaralóhelyen, az internet alapfeltétel – a többi között ez derült ki a Szallas.hu és a Telekom friss közvélemény-kutatásából. A havonta kétmillió látogatót jegyző utazási portál és Magyarország vezető telekommunikációs szolgáltatója azt vizsgálta, mennyire befolyásolja a szálláshely kiválasztásakor az utazni vágyókat a helyi internetelérés.

A több mint 3700 fő megkérdezésével, augusztus elején készült online felmérésben a megkérdezettek több mint háromnegyede, 77%-a válaszolta azt, számára fontos, hogy a kiválasztott szálláshelyen legyen jó minőségű internet, 52%-uk számára pedig a netelérés egyenesen döntő szempont. A válaszadók 38%-a kifejezetten aszerint választ szállást az utazásai során, hogy van-e internet-elérés.

Ehhez képest a szálláskeresők elég magas hányada, mintegy 43%-a korábbi belföldi utazásai során úgy tapasztalta, hogy ha volt is internet-hozzáférés a szálláson, az eléggé gyenge minőségű volt, akadozott, vagy csak bizonyos helyeken működött. Pedig az utazók felét (52%) ez a fajta kellemetlenség kimondottan bosszantja. Ezért is válaszolta a kérdőívet kitöltők csaknem kétharmada, hogy két hasonló színvonalú és árfekvésű szállás közül biztosan azt választaná, ahol van internet- és/vagy wifi hozzáférés. Sőt 38 százalékuknál olyan szálláshely szóba sem jöhet, ahol ezen digitális feltételek nem adottak.

A felmérés eredménye abból a szempontból nem meglepő, hogy az elmúlt időszak tapasztalataira építve, a digitális munkavégzésnek köszönhetően a cégek nagy része már nem köti az irodához munkavállalóit, sokan szívesen helyezik át munkaállomásaikat belföldi nyaralóhelyekre. Mindezek miatt a szálláshelyeken még fontosabbá és a szállást keresők részéről alapelvárássá vált a jó netélmény, amihez a szállásadói oldalon két dolog szükséges: vezetékes előfizetés és megfelelő wifi eszköz.

“A belföldön utazók átlagosan egynegyede valamilyen speciális igény alapján kezdi a keresést a Szallas.hu kínálatából. Az utóbbi két évben jelentősen megnövekedett az igény a vezeték nélküli internet szolgáltatással ellátott szálláshelyek iránt, 2018-ról 2020-ra több mint 71%-kal nőtt azon felhasználók száma, akik kifejezetten wifis szállást kerestek az oldalon a szűrőfeltételek beállításával” – mondta el Pardi Dorina, a Szallas.hu Zrt. senior brand marketing menedzsere.

„A Telekom intenzíven fejleszti a gigaerős Tettek hálózatát, és a nagy sávszélességű, extragyors internetet a szállások egyre szélesebb körében is elérhetővé teszi. Felismerve a belföldi turizmus népszerűségét és fontosságát, a Szallas.hu-val együttműködve a szállásadóknak speciális ajánlatot dolgoztunk ki, mely segíti és támogatja őket a fejlesztésben. Végre megtehetik, hogy a digitális fejlesztések révén bővítsék forgalmukat, új szintre emeljék a vendégélményt, és üzletileg is erősödjenek” – mondta Szabó Béla Attila, a Telekom márkakommunikációs igazgatója.

  • Megosztom