A nyár második hónapjában felpörgött a belföldi turizmus

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni. A július viszont sok helyen már telt házakat hozott.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, Baldauf Csabának az elmondása szerint júniusban a belföldi vendégforgalom a májusinak több mint a négyszerese volt, de a vendégéjszakák száma még 75 százalékos mínuszban maradt. Ez a mutató az első fél évben országosan 61 százalékkal csökkent, a bevétel pedig 99 milliárd forintot tett ki, ami 59 százalékos elmaradás a bázistól a kereskedelmi szálláshelyeken – írja a Világgazdaság.

A szállodaszövetség alelnöke rá­mu­tatott, hogy az éledező hotelfoglalásokat visszavetette a wellnessrészlegek megnyitása körüli bizonytalanság, helyenként a felelős vezetők kockázatvállalási hajlandóságán múlott az indulás időpontja és fokozatai. Végül azok kerültek előnybe, akik elsőként nyitották meg a beltéri egységeket, de igazából senki sem nyert annyit az újrakezdéstől, mint remélte.

A júliusi vendégforgalom minden várakozást felülmúlt, a Balatonnál ekkor már nagyon felpörögtek a foglalások, bár az első két hét még visszafogottan indult, különösen egyes felkapottabb üdülőhelyeken. Baldauf Csaba elmondta, a hónap utolsó két hete olyan szinten erősödött fel, hogy teljes telt házakat is elértek vidéken.

Budapesten a helyzet mindeközben drámai: a szállodákból csaknem hárommillió vendégéjszakát vitt el a pandémia, az első fél évben összesítve 65 százalékos a visszaesés.

  • Megosztom