A Microsoft kiesett, az Oracle lehet a TikTok amerikai partnere

Szűkszavú közleményben jelentette be tegnap a Microsoft, hogy a ByteDance arról tájékoztatta a céget, nem állapodnak meg velük a TikTok amerikai működtetéséről. A befutó így az Oracle lehet, és bár nagyon közeleg a Trump elnök által szabott határidő, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen feltételek mellett működhet majd tovább az Egyesült Államokban a videómegosztó platform.

Még augusztus elején jelentették be, hogy a jelenlegi formában nem folytathatja tevékenységét az Egyesült Államokban a TikTok, az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva hozták meg ezt a döntést. Abban az esetben azonban, ha amerikai cég felügyelete alá kerülne a videómegosztó amerikai tevékenysége, akkor nem lépne életbe a tiltás és a Microsoft be is jelentkezett erre a lehetőségre, Donald Trump elnök azonban szeptember 15-i határidőt jelölt meg a megállapodás megkötésére.

Augusztusban ugyanakkor több amerikai cég is jelezte, hogy egyeztet a TikTok tulajdonosával, a ByteDance-el. Mint most kiderült, a Microsoft ajánlatát nem fogadta el a kínai vállalat, így úgy tűnik, hogy egy másik nagy technológiai cég, az Oracle lesz a befutó. A CNN beszámolója szerint azonban egyelőre szinte semmit sem lehet tudni a részletekről. Elképzelhető, hogy nem klasszikus felvásárlásról lesz szó, hanem valamilyen szintű üzleti együttműködésről, kérdés azonban, hogy egy ilyen konstrukció mennyire felelne meg az amerikai hatóságok elvárásainak.

A rövid videók megosztására szolgáló TikTok világszerte elképesztő népszerűségre tett szert főként a fiatalok körében. A mobilalkalmazást az első negyedévben 315 millió alkalommal töltötték le.

  • Megosztom