A Mastercard örül az elektronikus fizetéssel kapcsolatos döntésnek

A fizetéstechnológiai cég tavaly indított infrastruktúra fejlesztési programjának köszönhetően a kereskedők akár pár nap alatt, gyorsan és kényelmesen alkalmazkodhatnak az új jogszabályhoz.

A Mastercard üdvözli a kormány döntését, amely alapján 2021. januárjától minden, online pénztárgép használatára kötelezett kereskedőnek biztosítania kell ügyfelei számára az elektronikus fizetés lehetőségét.

A rendelkezés utat nyithat az azonnali fizetési rendszerben rejlő lehetőségek mélyebb kiaknázásának, és a kereskedők, valamint a vásárlók által régebb óta ismert technológia, az érintésmentes kártyás fizetések is tovább erősödhetnek majd.

„Hisszük, hogy a mostanihoz hasonló döntések komoly előrelépést jelentenek a magyar gazdaság valamennyi szereplője számára. A digitális fizetésekkel kapcsolatos fejlesztések lehetővé teszik, hogy a kártyabirtokosok gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizessenek fizikai és online környezetben egyaránt. A kártyás fizetést és az érintésmentes (NFC) technológiát pedig senkinek nem kell bemutatni, ezek évtizedek óta elérhetőek Magyarországon. A fogyasztók közül sokan vártak már egy ilyen döntésre, hiszen így ők választhatnak majd az egyes fizetési módok között” – mondta a törvény kapcsán Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A Mastercard szerint a mostani döntés az érintésmentes kártyás fizetés további terjedését is segíti, hiszen ehhez az infrastruktúra javarészt biztosított: több mint 8 millió, érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártya van összesen a vásárlóknál, az NFC technológiának köszönhetően pedig egyre többen használják okoseszközeiket is fizetésre.

Az, hogy egy közkedvelt fizetési módról van szó, az MNB adatai is alátámasztják: a Magyarországon kibocsátott bankkártyás tranzakciók 85 százaléka már most érintésmentesen történik. A vállalkozások is szívesen választanak kipróbált és bevált megoldásokat, különösen igaz ez a vendéglátással és turizmussal foglalkozó szektorra, ahol a magyar ügyfelek, vásárlók mellett fontos szempont, hogy a hazánkba érkező turisták is egyszerűen és gyorsan fizethessenek majd elektronikusan.

Annak érdekében, hogy a digitalizációt és kártyaelfogadás folyamatát tovább erősítse, a Mastercard 2019. novemberében elindította a Doppio névre keresztelt Infrastruktúra Fejlesztési Programját, melynek célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen az iparág szereplői között és előmozdítsa az innovációt, így szélesítse a kártyaelfogadással kapcsolatos szolgáltatások, eszközök, valamint megoldások körét.

A magyar KKV-k részéről gyakran merül fel igény olyan megoldásokra, amellyel csökkenthetik az eszközökre fordított kiadásaikat és egyszerűsíthetik a napi fizetéseket. A programnak köszönhetően hamarosan ilyen – úgynevezett softPOS – szolgáltatások is elérhetővé válhatnak, így egy vállalkozó akár saját okostelefonját is használhatja majd kártyaelfogadásra, nem szükséges ehhez külön készüléket beszereznie.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett pedig fontos cél, hogy a terminál igénylési folyamatok is modern, digitális környezetbe kerüljenek, így a sokszor több hetes várakozási idő akár néhány naposra csökkenhet.

„A Doppio programnak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban több mint 7000 terminál kerülhetett ki a vállalkozásokhoz, melyek többsége korábban nem fogadott el bankkártyás fizetést. A KKV szektor számára kiemelten fontos az a rugalmasság és innováció, amit az iparág szereplői a programnak köszönhetően tudnak számukra biztosítani. Ezekkel a fejlesztésekkel felgyorsulhat a terminál igénylési és telepítési folyamat, így az érintett piaci szereplők gyorsan és kényelmesen tudnak felkészülni az új jogszabályban rögzített elvárásoknak a megszabott határidőig” – mondta Szász Ferenc a Mastercard Mastercard üzletfejlesztési igazgatója.

  • Megosztom