A jövő ételeivel sokkol a Da Vinci TV

Fonalas gomba vacsorára. Rovar nasi. 3D nyomtatott tészta. Íme a jövő ételei! Talán furcsának tűnnek, de a legújabb élelmiszer innovációk már az asztalunkon vannak. A genetikai módosítások mögött álló tudomány, a legújabb mezőgazdasági módszerek és még sok más A jövő ételei című sorozatban a Da Vinci TV-n.

Harminc évvel ezelőtt szinte senki nem gondolta volna, hogy a szusi valaha ilyen népszerű étel lesz, vagy hogy az emberek többsége zsír helyett olívaolajjal fog sütni, de még az is ritkaságszámba ment, ha valaki barna kenyeret vásárolt. A nyolcvanas évektől kezdve elkezdett gyökeresen megváltozni az ízlésünk, és ezzel együtt teljes mértékben átalakultak táplálkozási szokásaink. A gyors technológiai fejlődés, a kórosan túlsúlyosak egyre növekvő száma és a globális népességrobbanás korából előre tekintve vajon mit fogunk enni harminc év múlva, 2043-ban? Rovarokat és lombikhúst.

Tény, hogy a rovarok alapvető módon fogják meghatározni a jövő ételeit, mivel a rovarok gazdag fehérje- és vitaminforrásnak számítanak, miközben kevés koleszterint és zsírt tartalmaznak. Az élőállatokhoz, például a marhához, sertéshez vagy a baromfihoz viszonyítva a rovaroknak rendkívül kicsi a hely- és vízigénye, és kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Winston Churchill már 1932-ben azt jósolta, hogy ötven éven belül az emberek laboratóriumi körülmények között előállított húst fognak enni. Pár évtizeden belül valósággá válhat az úgynevezett hústenyésztés. Az elmúlt évben holland tudósok sikeresen hoztak létre lombikban húst: a tudósok tehenek őssejtéből állították elő az izomszövetet. Tíz éven belül a technológia eljuthat arra a szintre, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított hús költséghatékonyabb és környezetkímélőbb lesz a ma ismert gazdálkodásánál.

A fentiek mellett további izgalmas fejlesztések és előrejelzések ismerhetők meg A jövő ételei című premier sorozatban a Da Vinci TV-n.

  • Megosztom